Prof. Dr. Yaprak, ilerlemiş karaciğer veya böbrek hastalığı ve kontrolsüz diyabetin hoş olmayan nefese yol açabileceğini söyleyerek "Kötü nefes kokuları nedene bağlı olarak değişir.
Temel olarak, yenen tüm yiyecekler ağzınızda parçalanmaya başlar. Ayrıca yiyecekler kan dolaşımınıza emilir ve akciğerlere taşınarak soluduğunuz havayı etkiler. Ağız kokusu dişlerinizi fırçalayarak veya gargara kullanarak giderilmiyorsa, bu başka bir sorunun işareti olabilir" dedi.
KARACİĞER YETMEZLİĞİNİN İŞARETİ OLABİLİR
Karaciğer yetmezliği olan siroz hastalarında görülen tipik ağız kokusuna 'fetor hepaticus' denildiğini söyleyen Prof. Dr. Yaprak, şöyle dedi: "Fetor hepaticus'ta muhtemelen baskın kokular dimetil sülfit ve metil merkaptandır. Dimetil sülfit keskin, sarımsaklı bir kokuya sahipken, metil merkaptan daha çok çürük yumurta veya lahana gibi kokar. Diğer olası katkıda bulunanlar arasında amonyak, aseton, trimetilamin ve bazı ketonlar bulunur. Fetor hepaticus'a neden olan metabolik atık ürünler normalde filtrelenmek üzere karaciğere portal damar yoluyla gider. Karaciğer kanı filtreler ve atık ürünleri safraya ayırır. Filtrelenen kan daha sonra genel dolaşımınıza geri döner. Fetor hepatikus bu sürecin başarısız olduğu anlamına gelir; ya karaciğer kanı etkili bir şekilde filtrelemiyor ya da bu atık ürünleri taşıyan kan karaciğere gitmiyor demektir. İlk durumda karaciğer yetmezliği ikinci durumda portosistemik şant var anlamına gelir."