1. ÖNCELİKLE FARKINA VAR, SONRA KABUL ET: Tedavide en önemli adım yaşanılan durumun önce anlaşılması sonrasında da kabul edilmesidir. Fobinizin farkında olun ve onu kabul edin. Fobiyle başa çıkmak onu yok saymaktan ziyade anlamakla başlar.
2. GÜVENLİ BÖLGELER OLUŞTURMA: Fobi yaşayan kişi, fobiden sürekli olarak kaçmaya çalışır. Fobiden kaçmaya çalışmak yerine kişinin kendisini güvende hissettiği bölgeler oluşturması faydalı olacaktır. Bu güvenli bölgeler kendinizi güvende hissettiğiniz yerler veya kişiler olabilirler.
3. AŞAMALI OLARAK MARUZ BIRAKMAK: Aşamalı olarak maruz bırakmak fobik durumlara kişinin yavaş yavaş kendisini maruz bırakarak kendisini fobik duruma karşı alıştırmaya çalışmasıdır. Bu durum korkulan durumla kişinin karşılaşmayı öğrenerek korkuyu azaltmaya çalışmasıdır.
4. NEFES VE RAHATLAMA EGZERSİZLERİ: Fobi karşısında yaşanan stres ve kaygıyı yönetmek için derin nefes egzersizleri, gerginliği azaltmak adına kas gevşetme hareketleri ve meditasyon gibi rahatlamayı destekleyecek aktivitelerden yararlanılabilir.
5. BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ: Bilişsel davranışçı terapi; korkuları ve fobileri daha iyi hale getirmek için etkili bir terapi yöntemidir. Bu terapi yönteminde korkulan veya fobi geliştirilen nesne veya duruma karşı yanlış düşünce ve inançları tespit edip bunları değiştirmeye yönelik uygulamalar yapılmaktadır.
6. BENZER DURUMU YAŞAYAN KİŞİLERLE AYNI ORTAMDA BULUNMAK: Aynı şeyleri yaşayan kişilerle birlikte destek gruplarında var olmak diğer insanların da size benzer deneyimler yaşadığını görüp daha iyi hissetmenize ve bu durumu yenmek için güç hissetmenize neden olabilir.
7.PROFESYONEL DESTEK ALMAK: Fobilerle başa çıkmakta artık çok zorlanıyor ve bir türlü işin içinden çıkamıyorsanız bu durumda bir terapistle çalışmanız gerekmektedir. Profesyonel bir yardım almak fobilerinizin neden oluştuğunu nasıl başa çıkacağınızı anlamaya ve yönetmeye yardımcı olacaktır.