Elektrik Güvenliği: Prizde Topraklama Nasıl Yapılır?
Topraklama direnci toprağın elektrik akımlarına karşı göstermiş olduğu tepkidir. Genel olarak bakıldığında toprak, bakır gibi iletkenlere nazaran daha zayıf bir iletken olduğu bilinmektedir. Fakat alım için mevcut alan büyükse direnç daha düşük olmakta ve bu sayede toprak iyi bir iletken haline gelmektedir. Bu sebeple toprak ile iletken arasında bir direnç olmak zorundadır.

Elektrik Güvenliği: Prizde Topraklama Nasıl Yapılır?
Günümüzde hemen hemen her gün işin uzmanları tarafından elektrik tesisatı projeleri çizilmektedir. Bu sistemlerin güvenli olup olmadıkları tartışılmaktadır. İşte bu yüzden topraklama kavramı önem arz etmektedir. Mevcut gerilimler arasında faz farkları bulunan iki ya da daha fazla tek fazlı olan sistemin birleştirilmesine trifaze denmektedir.
Bu sistemlerin üç adeti faz bir tanesi de nötr olarak bilinmektedir. Bu üç faz bir binaya ya da yapıya eşit bir şekilde dağıtılarak aktarılmaktadır. Nötr hat ise tek bir hat olduğu için bütün katlara ayrılmaktadır. Odalardaki prizler incelendiğinde iki adet olduğu görülmektedir.
Şu an ülkemizde eski ve de yeni binalar olmak üzere hemen hemen bütün yapılarda topraklama adına sağlam bir denetim yapılmaması sebebiyle evlerin pek çoğu mevcut bahsedilen düzende devam etmektedir.

Topraklama Nedir ve Nelere Dikkat Edilmelidir?
Topraklamanın işleyişi genel olarak cihazdan gelen kaçak akımı topraklama hatları boyunca toprağa iletmektedir. Topraklama çeşitleri ise;
- Çubuk elektrod ile topraklama,
- Şerit elektrod vasıtasıyla yapılan topraklama,
- Levha topraklama yoluyla topraklama,
- Kazayağı şeklinde topraklama,
- Metal elektrodlar ile topraklama işlemi,
- Bina ihata elektrodu yolu ile topraklama işlemleri,
- Yer altı su boruları vasıtasıyla topraklama işlemi şeklinde sıralanabilir. Ayrıca topraklama yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır.
Topraklama yapılırken kapalı ya da açık olup olmadığı araştırılmalıdır. Kauçuk yapıda bir eldiven temin edilmeli ve kullanılmalıdır. Kontrol kaleminin temini önemlidir. Bu bağlamda belirli aralıklar ile olmak üzere elektrik hatları kontrol edilmelidir. Ayrıca sıfırlama işlemlerinin yapılacağı vakit kesinlikle nötr ile faz ayrımı yapılmasına dikkat edilmelidir.

Toprak Hattının Kontrolü
Mevcut kontrol işlemleri avometre ile yapılmaktadır. İlk olarak yapılması gereken şey avometreyi voltmetrenin yüksek gerilim konumuna getirilmesi gerekmektedir. Ölçüm işleminin direkt yapılması sakıncalı olmaktadır.
Bu nedenle evlerde ya da yapılarda ek kablo ile prize giden cihazlardan bilgisayar kablosu ile yapılmaktadır. Dolayısıyla faz ve nötr arası 220 V değerinde veya bu değerlere yakın bir değer olmalıdır. Özellikle nötr ve de toprak arası 0-1 V aralıklarında olmalıdır.
Faz ve de toprak arası topraklama bağlantılarında mevcut bir sorun yoksa 220 V değerlerinde olacaktır. Şayet bu değer 0 V gibi bir değere işaret ediyorsa topraklama hatlarında herhangi bir sorun olduğuna işarettir. Ayrıca topraklama çubuk elektrotlarının mevcut çapları bölgelerden alınan akım miktarlarına bağlı olmak üzere 12.5 mm ile 40 mm arasında değişmektedir.