2018 yılında 139 bin dekar alanda toplam 15 bin ton civarı üretim yapılıyordu. 2023’e gelindiğinde ise üretim yapılan alan 216 bin dekara, üretim ise 30 bin tonun üzerine çıktı. Özellikle İzmir Kekiği ve İstanbul Kekiği’nin çok ilgi gördüğünü belirten Bozdemir “dünyadaki Türk kalitesi imajının korunması gerektiğini” belirterek şunları dile getiriyor:
“Küresel dünyada tüketiciler bilinçlendikçe ve eğitim düzeyleri arttıkça parfüm, ilaç, kozmetik gibi alanlarda sağlıklı, saf ve doğal ürünlerin talebi de artıyor. Bu nedenle kekik hem pazar payını hem de birim fiyatını artırıyor. Kekikte dünya pazarlarında liderliğimizi ve marka adımızı korumak ve sürdürmek için pazar talebine, standartlarına ve miktarına uygun, kaliteli baharat ve uçucu yağ üretiminin gerçekleştirilmesi önem arz ediyor. Türkiye kurallara bağlı kaldıkça, sahip olduğu coğrafyanın ve bitki zenginliğinin avantajıyla standartların çok daha üzerinde kaliteli kekik yetiştirme imkanına sahiptir.”
Sağlık sektöründeki çalışmalar
Kekik konusunda en çok çalışma yapılan alanlardan biri ilaç sektörü. Bozdemir, bu konuda şunları anlatıyor:
“Kekiğin antiviral özelliği akut viral solunum yolu enfeksiyonlarının çoğundan sorumlu olan rinovirüsler ve influenza virüsleri üzerindeki etkisi araştırıldı ve influenza virüsüne karşı antiviral aktiviteye sahip olduğu ortaya çıktı. Son zamanlarda, koronavirüs hastalığı COVID-19 ile birlikte şiddetli akut solunum yolu sendromu koronavirüs-2'ye (SARS-CoV-2) karşı etkili preparatlar geliştirmek yapılan çalışmalarda doğal bileşiklerde kullanılmıştır. ABD Çevre Koruma Ajansı kekikten elde edilen timolü sağlık, kurumsal ve konutlarda harici sert yüzeylerin ve ellerin dezenfeksiyonu için COVID-19'a karşı kullanılacak dezenfektanlar listesine koydu. Ayrıca daha önceki çalışmalar kekik uçucu yağının insan ve kedi koronavirüsleri de dahil olmak üzere çeşitli RNA virüslerine karşı etkili olduğunu göstermiştir. Farklı kanser türlerinin tedavisinde de bitkinin yer aldığı ve olumlu gelişmelerin olduğu çalışmalar yürütülmektedir."
Nasıl kullanılmalı?
Dr. Çiğdem Bozdemir, kekiğin daha çok baharat olarak kullanıldığını anımsatarak, salata ve turşu gibi de kullanılabileceğini belirtiyor. Uçucu yağından en fazla faydayı almak için yemeğin altını kapatmadan birkaç dakika önce kekiğin eklenmesini öneren Bozdemir, bir miktar kuru/yaş kekiğin üzerine sıcak su eklenerek birkaç dakika bardakta üstü kapalı şekilde demlemesiyle çayının yapılabileceğini belirtiyor.
Kekiğin keskin bir tadı olduğunu hatırlatan Bozdemir, su, meyve suyu, domates suyu gibi sıvılarla seyreltilerek kullanılabileceğini ifade ediyor. Buharı solunum yolu enfeksiyonları ve stres için kullanılan kekiği elbette kronik rahatsızlığı olanlar ya da hamile olanların her zaman olduğu gibi doktora danışarak kullanması gerekiyor.