Doğanın Mirası: Türkiye'deki Karstik Göller Ve Özellikleri
Türkiye'de ve dünyada birçok farklı yapıda göle rastlanıldığı bilinir. Bu göller oluşum başta olmak üzere birçok farklı özellikleri ile dikkat çekerler. Bunun yanında en merak edilen göller içerisinde karstik yapıda olanlar gelmektedir. Tabi karstik yapıda olan göller Türkiye'de birçok farklı alana yayılmışlardır. Ayrıca bir gölün karstik yapıda olması için bazı özelliklere sahip olması gerekmektedir.

Doğanın Mirası: Türkiye'deki Karstik Göller ve Özellikleri
Coğrafya alanında belki de en ilgi çekici konular içerisinde göller görmektedir. Özellikle farklı yapıda göller olması bu konuya ilgi duyulmasın neden olmaktadır. Bununla birlikte karstik yapıda olan göllerin ilginç yapıları önem arz eder bir unsur olarak karşımıza çıkar. Türkiye'de Elmalı, Kestel ve daha birçok karstik yapılı göl bulunmaktadır.
Karstik Göller Nasıl Oluşur?
Karstik göller, yeraltı mağaralarının dolomit, kireçtaş ve alçıtaşı benzeri suda çözünür kayaçlarında çökelme meydana gelmesi ile ortaya çıkmaktadır. Bu sürece Karstifikasyon adı verilmektedir. Tabi karstik göllerin oluşumları özel bir döngüye sahiptir. Bu döngü neticesinde özelliklerine bakarak gölün karstik yapıda olup olmadığı anlaşılabilir. Karstik göllerin oluşum faktörleri şöyledir;
- Yağışlar,
- Çözünür kayalar,
- Toprak örtüsü,
- Isı,
- Su sirkülasyon yüksekliğine maruz kalmış olan kayalar.
Yukarıda yer alan faktörler neticesinde karstik yapılı göllerin oluştuğunu görebiliriz. Bu faktörler bir araya geldikten sonra karstik yapılı göller oluşmuş olur. Karar alanlarının dünyanın geniş bir alanına yayıldığı bilinir. Özellikle farklı yapıda karstik göllerin olması son derece önem arz eder.

Türkiye'deki Karstik Göller Nelerdir?
Türkiye'de birçok karstik gölün olduğu biliniyor. Bu göller karstik yapılı olmalarının yanında farklı özellikleri de sahiptirler. Türkiye'de bulunan karstik gölleri şöyle sıralayabiliriz;
Elmalı,
Ulaş,
Karagöl,
Hafik,
Suğla,
Söğüt,
Kestel,
Obruk,
Avlan.
Karstik Göllerin Genel Özellikleri
- Kalker ağırlıklı oldukları görülür.
- Sahip oldukları toprak türleri terarosadır.
- Orta kırmızımsı bir doku rengine sahiptirler.
- Sabit su tahliyesine sahiptirler.
- Karbonat kayalar içerirler.
- Suları çok temizdir.
- Doğal su deposu görevi görürler.
- Düzensiz olan deşarj ve su hacmi karst tabanının dönüştürülmesini zorlaştırmaktadır.

Ülkemizde Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi karstik göller için ideal alanların başında gelirler. Özellikle Konya ve Burdur bu konuda popüler yerler olarak karşımıza çıkarlar.
Karstik göller genel olarak acı sudan oluşur. Karstik arazilere baktığımız zaman bu göllerin görülmesi son derece normal olarak karşımıza çıkar. Özellikle Alp-Himalaya kuşağına ait olan alanlarda karstik göllere rastlama şansı son derece yüksektir. Bunun yanında karstik göller için Obruk gölleri demekte mümkündür. Ayrıca bu göllerin su seviyelerinde zaman içerisinde değişiklik görülebilir.
Yerli kaya gölleri denildiği zaman tektonik, volkanik ve buzul göllerin yanında karstik yapılı göllerde akla gelmektedir. Bundan dolayı karstik göller, yerli kaya gölleri grubu içerisinde yer alır.