Çocuklarda görülen yaz hastalıklarına karşı bunlara dikkat
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Fırat Beğde, çocuklarda görülen yaz hastalıkları konusunda anne babaları uyardı. Dr. Beğde “Sıcak havalarda çocuğunuzu güneşten koruyun. Ilık suyla duş aldırın, bol su içirin. Yemekten önce el yıkamayı, havuzdan sonra ise duş almayı öğretin” tavsiyesinde bulundu.



Yaz mevsiminde sıcak havalarda dışarıda korumasız bir şekilde bulunmanın hem çocuklar hem yetişkinler için riskli olduğunu vurgulayan Dr. Beğde “Yazın yoğun güneş ışınları ve sıcak hava yıpratıcı bir etki gösteriyor. Bununla birlikte denizde, havuzda, parklarda yani kısacası açık havada daha fazla vakit geçirilmesinin eklenmesi ile birlikte çocuklar, virüs, bakteri gibi ajanlara daha kolay maruz kalabiliyorlar. Ebeveynlerin yaz hastalıkları konusunda bilinçli olması çocukların hastalıklara yakalanma riskini en aza indiriyor” dedi. Dr. Beğde çocuklarda görülen yaz hastalıklarını “Sıcak çarpması (güneş çarpması) ve sıcak bitkinliği, bakteriyel deri enfeksiyonları, mide ve bağırsak enfeksiyonları, dehidratasyon yani sıvı kaybı, idrar yolu enfeksiyonları, kulak enfeksiyonları ve böcek alerjisi” olarak sıraladı.

Çocukları hastalıklardan korumak tamamen mümkün olmasa da alınabilecek bazı önlemlerle riskin en aza indirilebileceğinin altını çizen Dr. Beğde şunları söyledi: “Yaz mevsiminde çocuklarda sıcak çarpması, dehidrasyon gibi hastalıkların daha sık görülme nedeni, uzun süre aşırı sıcağa maruz kalmalarıdır. Bu nedenle çocukların dışarıda geçirdikleri zamanın daha serin olan saat dilimlerine denk getirilmesi ve dışarı çıkarken çocuklara güneş koruyucu kremler sürülmesi, şapka gibi koruyucu kıyafetler giydirilmesi önemlidir. Bunun yanında çocuklara gün içerisinde ılık duş yaptırmak ve bol su içirmek de aşırı sıcağa bağlı hastalıkların görülme riskini en aza indirir”.
“Yemekten önce el yıkamayı öğretin”
Yine çocuklara yemeklerden önce ve sonra el yıkamaları öğretilirse mide ve bağırsak enfeksiyonuna karşı önlem alınabileceğini belirten Dr. Beğde çocukları idrar yolu enfeksiyonundan korumak için ise sudan çıktıktan sonra onlara duş yaptırılması gerektiğini vurguladı. Bunun yanı sıra deniz ve havuzdan çıkan çocukların duş aldıktan sonra vakit kaybetmeden kurulanıp kıyafetlerinin değiştirilmesinin önemli olduğunu söyledi. Çocukların denizde ya da havuzda kulaklarına su kaçabileceğini, bunun da kulak enfeksiyonuna yol açabileceğini; bunu önlemek için denize ve havuza giren çocuklara bone, kulak tıkacı gibi aksesuarlar takılabileceğini dile getirdi.