Çılgınlık mı, şifa mı? Yeni trend: Buz banyosu! Uzmanlar uyarıyor: Kalbiniz durabilir!
Son dönemin trendi haline gelen ve ünlülerin de sık sık sosyal medya hesaplarından paylaştığı buz banyosu tartışma konusu oldu. Dünyaca ünlü “Buz Adam” lakaplı Hollandalı Wim Hof, vücudu dondurucu suya daldırmanın “doğal bir iyileşme gücüne” sahip olduğunu iddia ederken uzmanlar buna karşı çıkıyor. Peki buz banyosunun zararları neler? Didem Seymen'in haberi...
Haberin Devamı
/

Ünlü ‘Buz Adam’ın sağlıklı olduğunu iddia ettiği dondurucu suda banyo yapmanın ölümlere neden olduğu ortaya çıkarken, uzmanlar “Kalbiniz durabilir” dedi.
/

Dünyaca ünlü “Buz Adam” lakaplı Hollandalı Wim Hof, vücudu dondurucu suya daldırmanın “doğal bir iyileşme gücüne” sahip olduğunu iddia ederken “Herkes buna dayanmayı öğrenebilir” diyor. Ancak Hof’un birçok rahatsızlığın hafifletilmesine yardımcı olabileceğini söylediği olağandışı nefes alma tekniklerini de içeren yöntemleri artık bir dizi ölümle ilişkilendiriliyor.
Haberin Devamı
/

2015 yılından bu yana aralarında 17 yaşında bir kızın da bulunduğu 11 ölümün, insanların onun tekniklerini veya benzerlerini denedikten sonra meydana geldiği sanılıyor. Uzmanlar da uygulayıcısı artan buz banyosunun kişiyi öldürebileceği uyarısında bulunuyor.
‘Keyfi uygulama’
/

Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Uzmanı Prof. Dr. Müfit Zeki Karagülle şunları söyledi: “Tıpta böyle bir uygulama yok. Bir hastalığın tedavisiyle ilgili böyle bir şey söz konusu değil. Keyfi bir uygulama. Yüzme havuzuna girmek gibi bir şey. Çok abartılması uygun değil. Tıbbi açıdan baktığımızda 1 - 4 dereceye kadar omuz hizasına kadar giriyorsunuz, burada sadece soğuk değil, banyo da var; suya girmenin etkisi de devreye giriyor. En kanıtlanmış yöntemlerden biri ‘termal banyo’dur. Bilimseldir. Hipertermal ya da termal banyolar bazı hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Ama buz banyosuyla ilgili bir öneri yok.”
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Prof. Dr. Müfit Zeki Karagülle: “Soğuğa maruz kalınca sempatik sinir sistemimiz uyarılıyor. Beklenmedik bir duruma karşı otonom sinir sistemi aktif hale getiriliyor. Daha telaşlı hale geliyorsunuz. Sağlıklı bir kalbe olumsuz etkisi olmayabilir ama uyarı oluyor, taşikardi gelişiyor, tansiyon yükseliyor. Damarlarda kan dolaşımının aşağıdan merkeze çekilmesi oluyor. Kalp ve tansiyon sorunu olanların, kalp ile ilgili tedavi görenlerin böyle bir uygulama yapmaması lazım. Zaten neden yapsınlar, onu da bilemiyorum ama böyle bir şey için doktorlarına danışmaları gerekir. Dünyada bu uygulamalar mutlaka sıcak uygulamasıyla kombine yapılıyor, tek başına yapılmıyor. Sıcak ve soğuğun etkisi birlikte devreye giriyor. Kalp-damar, kas sistemi uyarılıyor.”