Çarpıcı araştırma! Meğer bu 8 alışkanlık biyolojik yaşlanmayı 6 yıl yavaşlatabiliyormuş
Columbia Üniversitesi Irving Tıp Merkezi tarafından yapılan çalışma, kalp sağlığı ile daha yavaş biyolojik yaşlanmanın arasında bir bağlantı olduğunu ortaya koydu. İşte, günlük yaşantınızda kalp sağlığı için rutin haline getirmeniz gereken o alışkanlıklar…

Kanı pompalayarak vücuda oksijen ve besin maddeleri taşıyan kalp, uzun ve sağlıklı bir yaşam için büyük önem arz eder. Sağlıklı beslenmek, stresten uzak durmak, alkol ya da sigara kullanmamak, hareketli yaşam ve spor; kalp sağlığı için tavsiye edilmektedir. Öte yandan yapılan yeni araştırmalar kalp sağlığı ile daha yavaş biyolojik yaşlanma arasında bir bağlantı olduğunu gösterdi.

2015-2018 yılları arasında 6 bin 500 katılımcı, Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Araştırması'na katıldı. Verileri inceleyen uzmanlar; yüksek kardiyovasküler sağlığa sahip olmanın biyolojik yaşlanmanın hızını yavaşlatabileceğini vurguladı.

CBS News'te yer alan habere göre Yardımcı Doçent Nour Makarem, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Daha yüksek kardiyovasküler sağlığın, fenotipik yaşla ölçülen biyolojik yaşlanmanın yavaşlaması ile ilişkili olduğunu bulduk” ifadelerini kullandı. Uzman isim, “Kalp sağlığı arttıkça biyolojik yaşlanmanın yavaşlıyor” dedi.

Columbia Üniversitesi Irving Tıp Merkezi'ndeki Mailman Halk Sağlığı Okulu'nda epidemiyoloji alanında yapılan çalışmalar da bu açıklamayı doğruluyor. Amerikan Kalp Derneği'nin yayımladığı bir bültende şu ifadelere yer verildi:
"Fenotipik yaş, vücudumuzun biyolojik yaşlanma sürecini değerlendirmek için pratik bir araçtır. Gelecekteki hastalık ve ölüm riskinin güçlü bir tahmincisidir."

Bahsi geçen analizde kişilerin kalp sağlığı düzeylerini belirlemek için Amerikan Kalp Derneği'nin "Hayatın Temel 8" kontrol listesi baz alındı.

İşte o 8 alışkanlık:

Daha iyi ve sağlıklı beslenme

Daha aktif olmak

Sigara kullanmamak

Düzenli ve kaliteli uyku

Kiloyu yönetmek

Kolesterolü kontrolde tutmak

Kan şekerini yönetmek

Kan basıncını yönetmek