Canan Karatay isyan etti! Ezber bozan açıklamalarına bir yenisini ekledi! ‘Yani maalesef’
Kalp ve İç Hastalıkları Profesörü Canan Karatay, yayımlanan verilere göre kadınlarda erkeklere oranla 3 kat daha fazla görülen huzursuz bağırsak sendromuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Glutene de değinen uzman isim bir hastasının yaşadığı olayı anlatıp isyan etti. Canan Karatay “Hastaları da bu şekilde perişan ediyoruz” diyerek eleştiride bulundu.

Prof. Dr. Canan Karatay yaptığı açıklamada huzursuz bağırsak sendromuna değindi ve "Bu durum; kron hastalığı, kolit, ülser gibi sorunları içine alan bir şemsiyenin altındaki parçadır" ifadesini kullandı.

"Huzursuz bağırsak sendromu veya IBS dediğimiz (Irritable Bowel Syndrome) sorununu senelerdir dile getiriyoruz. Bağırsak floramızda bizim ihtiyacımız olan dost mikrobiyomuzun azalmasına bağlıdır. Beslenme ve ilaçlar bütün bunları yapmaktadır. Özellikle gaz ve şişkinliği bulunan, kabız olan kişilere verilen ilaçlar da bunu tetiklemektedir.

Huzursuz bağırsak sendromu hakikaten önemli bir şikayettir. Dost mikrobiyomu artırmamız gereklidir. Doğal beslenilmeli. Doğal probiyotikler tüketilmeli. Ev turşusu ya da yoğurdu, zeytinyağı yemeliyiz. Probiyotik oldukları için bunlarla beslenmek hem mide şişkinliği sorununun hem de bağırsaklarımızın düzelmesini sağlar.

Bağırsaklarımız çok önemlidir. Hayati, bütün hastalıkların artık bağırsaklarda başladığını, ruh hastalıkları dahil temelinin bağırsaklarda atıldığını bütün bilimsel çalışmalar göstermiştir. Kullanılan ilaçlar da bu soruna neden olmaktadır"


İnce bağırsaklarda dost olmayan bakterilerin aşırı çoğalıp toksin ürettiğini belirten uzman isim bunun da gaz yaptığını söyledi ve şu konuşmasına şöyle devam etti:

"Yediğimiz-içtiğimiz şeyler çok önemlidir. En önemli nedenlerden biri de glutendir. Gluten bir proteindir. Geçenlerde bir hasta geldi bana. Tetkik istemişim. Gluten demişim. Sigortası 'Gluten jinekolojik hastalıktır, Karatay bunu yazamaz' diye ödeme yapmamış. Yani maalesef bu kadar yanıltıyoruz. Bu kadar bilgimiz az ve yetersiz. Hastaları da bu şekilde perişan ediyoruz. Gluten bilhassa ince bağırsakta bulunan tüyleri parçalayan bir yabancı proteindir. En çok tahıllarda var. Prinç, mısır, kinoa vs. Eğer bağırsak tüylerimiz parçalandıysa gluten tarafından bütün mide-bağırsak hastalıklarının temeli atılmaktadır.

O halde glutenden uzak duracağız. Glutenin lektin de dediğimiz bir proteini vardır. 43 bin türlü lektin yani gluten vardır. Laboratuvar araştırmalarında 3-5 taneye, 10 taneye bakıyoruz. 'Gluten hassasiyeti yok' diyoruz. Kendimizde bilmediğimiz için hastalarımızı yanıltıyoruz. Onların da şikayetleri geçmiyor"