Uzm. Dr. Olcay, Türkiye'nin, Doğu Akdeniz havzasında yer aldığını ve azımsanmayacak bir alanı kaplayan dünyanın büyük toz kaynakları Sahra Çölü, Arabistan Yarımadası ve İran çöllerinden her yıl ortalama 20 milyon ton çöl tozunun, özellikle mart, nisan ve mayıs aylarında Anadolu'ya ulaştığını söyledi.
Uzm. Dr. Olcay, "Sahra Çölü'nden her yıl Akdeniz bölgesine 4 milyon ton toz gelmekte, ulaşan bu tozlar bölge havasındaki parçacık madde miktarını yüzde 35 oranında arttırmaktadır" dedi. Normalde doğal bir döngü halinde çöl tozları içindeki demirin, bulut içerisinde güneş ışığının etkisiyle +3'ten +2'ye indirgenerek yağışlarla birlikte yeryüzüne indiğini söyleyen Uzm. Dr. Olcay, şöyle dedi: "Bitki, toprak ve su kaynakları için önemli işlevler görür. Fakat günümüzde iklim krizinin yol açtığı kuraklık ve çölleşme sonucunda olağan dışı bir şekilde kırmızı renkli tabakalı silikat ile şehirler adeta turuncuya boyanmakta, insanlar daha sık çöl tozlarına maruz kalmakta ve bu hava kirliliği ve çöl tozlarının çok değişken içeriği nedeniyle önemli sağlık sorunları yaşanmaktadır."
ALP DAĞLARI BİLE TURUNCUYA BOYANMIŞTI
SAHRA Çölü'ndeki fırtınadan kalkan tozlar ile her yıl bir kez karşılaşan Avrupa'nın bu yıl şimdiden 2 kez çöl fırtına tozu ile karşılaştığını söyleyen Uzm. Dr. Olcay, "2022 yılında da Sahra Çölü'ndeki son fırtına Avrupa'daki birçok kentte gökyüzünü ve yeryüzünü turuncuya boyamıştır. Öyle ki İsviçre'de Alp dağlarının karları turuncu renk almıştır" hatırlatması yaptı.