Aşk-ı Memnu'nun Şayeste'si Fatma Karanfil hayatını kaybetti! Her 8-10 kadından 1’inde görülüyor: 'Bu belirtiler varsa dikkat!'
Beren Saat, Kıvanç Tatlıtuğ ve Selçuk Yöntem'in başrollerini paylaştığı Aşk-ı Memnu dizisinde Şayeste karakterini canlandıran usta oyuncu Fatma Karanfil kansere yenik düştü. Ünlü sanatçının acı haberi Kanal D’nin bir döneme damga vuran dizisi Aşk-ı Memnu’nun fanları başta olmak üzere birçok kişiyi üzdü. Daha önce meme kanserine yakalanan ve hastalığı yenen Fatma Karanfil'e bir süre önce, 4. evre kanser teşhisi konulmuş ve tedavi gördüğü Florya'daki Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Prof. Dr. Murat Dilmener Hastanesi'nde yoğun bakımda entübe edilmişti. Öte yandan kanserde erken teşhisin önemli olduğunu belirten uzmanlar, her 8-10 kadından 1’inde görüldüğünü belirtip uyarılarda bulunuyor. İşte meme kanseri belirtileri…

Halit Ziya Uşaklıgil'in aynı adlı romanından uyarlanan bir dönemin fenomen dizisi Aşk-ı Memnu’da Şayeste karakterine hayat veren Fatma Karanfil’in ölümü sanat camiasını ve sevenlerini yasa boğdu.

Bu acı haberin ardından Karanfil’in geçmişte yendiği meme kanserine ilişkin istatistikler tekrar gündeme geldi.

Meme kanseri erkeklerin yüzde 1'inde görülmesine karşın bilhassa Batı toplumlarında her 8-10 kadından 1’inde gelişmektedir. Hastalığa ilişkin veriler incelendiğinde son 50-60 yılda ciddi artış yaşandığı gözlemlenmektedir.

Meme kanserine yakalanan kişilerin yüzde 10'u ila 15'inin aile geçmişinde bu hastalık görülmektedir. Yüzde 85 ila 90’ının ise aile öyküsü yoktur. Bu durum belirtilerin göz ardı edilmemesi gerektiğini göstermekle birlikte erken teşhisin önemini ortaya koymaktadır.

Meme kanseri, son yıllarda tüm kanser türleri arasında görülme sıklığı açısından birinci sırda bulunmaktadır. Hastalığa ilişkin yayımlanan veriler ise kanser kaynaklı ölümler arasında ise 5. sırada yer aldığını gösteriyor. İşte meme kanserinin belirtileri:

Memede sertlik, büyüme veya şekil değişikliği fark edilmesi.

Memede elle hissedilen kitle veya şişlik.

Meme başından kanlı veya şeffaf akıntı gelmesi.

Meme veya koltuk altında sürekli veya zaman zaman ağrı.

Memede çukurlaşma, kızarıklık, pul pul dökülme veya portakal kabuğu görünümü gibi cilt üzerinde değişiklikler. Meme başının içeri doğru çekilmesi veya şeklinde değişiklik.

Meme kanserinde tedavi planlaması biyopsi materyalinin incelenmesi sonucu şu unsurlar kapsamında yapılır:
- Meme kanseri türü ve biyokimyasal özellikleri,
- Meme kanserinin yayılımı,
- Lenf bezlerine olası yayılımı,
- Uzak metastaz varlığı ve diğer parametreler.

Kitle olan göğsün bir kısmının ya da tamamının çıkarılmasını içeren operasyonlardır. Buna göğüsle ilişkili olan lenf bezleri de dahildir.

Kemoterapi, kanserin evresine ve biyolojik alt tiplerine göre farklı yöntemlerde uygulanabilmektedir. Üçüncü evrede cerrahi öncesi kemoterapi (neoadjuvan) verilebilir.

Operasyon sonrası tedavinin pekiştirilmesi amacıyla uygulanmaktadır. Bilhassa dokuda mikroskobik düzeyde kalma ihtimali olan kanser hücrelerinin giderilmesi için rutine dahil edilmektedir.

Hastalığa göre östrojen ve progesteron ait reseptörleri hedefleyen tedaviler kullanılabilmektedir. Ayrıca incelemede Her-2 gibi bazı özel reseptörleri tespit edilirse onları hedefleyen akıllı ilaçlar kullanılabilmektedir. Antikor türevi ilaçlar da bu kapsamda uygulanmaktadır.