Aşk 101'in Eda'sı Tuba Ünsal hastaneye kaldırıldı, 'Hayatımın en zor gecesiydi' dedi! Aman dikkat, FMF atağı sırasında...
'Vizontele Tuuba', 'Mehmed: Fetihler Sultanı', 'Gecenin Ucunda' ve 'Aşk 101' gibi yapımlarda sergilediği performansıyla adından söz ettiren ünü oyuncu Tuba Ünsal FMF atağı nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Ünlü oyuncu, yaşadıklarını anlatırken “Hayatımın en zor gecesiydi” ifadesini kullandı. FMF olarak da bilinen Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığında nöbetler aniden başlar ve çoğunlukla 12 ila 72 saat sürer. İşte FMF hastalığının belirtileri…

Ünlü oyuncu Tuba Ünsal, Instagram hesabında dikkat çeken bir paylaşımda bulundu. Gece geç saatlerde hastaneye kaldırıldığını vurgulayan ünlü isim, "Dün gece geçirdiğim FMF (Ailevi Akdeniz ateşi hastalığı) atağı neticesinde kaldırıldığım hastanedeki çalışanlara çok teşekkür ederim. Sanırım hayatımın en zor gecesiydi. Elimi tutan, acımı dindirmek için koşturan herkese kalbimden bir parça bıraktım" ifadelerine yer verdi. FMF (Ailesel Akdeniz Ateşi) atağı çoğunlukla Akdeniz kökenli kişilerde görülür. Ataklar çoğunlukla 1 ila 3 gün devam eder ve kendiliğinden geçer.

Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) belirtileri genellikle periyodik ateş atakları ve karın ağrısı şeklinde ortaya çıkar.

FMF'nin sık görülen belirtiler şunlardır:

Genellikle 1-3 gün süren tekrarlayan yüksek ateş.

Şiddetli ve yaygın karın ağrısı, bazen apandisit gibi diğer hastalıklarla karışabilir.

Göğüs duvarında veya plevrada (akciğer zarı) ağrı.

Özellikle diz, ayak bileği ve kalçada ağrı ve şişlik. Bu eklem ağrıları birkaç gün sürebilir.

Bacaklarda özellikle dizlerin alt kısmında kırmızı ve hassas cilt döküntüleri.

Özellikle bacak kaslarında ağrı.

Erkeklerde testislerde ağrı ve şişlik.

Kolşisin tedavisi, FMF’den muzdarip kişilerin önemli bir bölümünde atakları ve amiloidoz gelişimini önler. Ayrıca, tedaviye uyum göstermeyen veya kolşisine başlamada geç kalınmış kişilerde de amiloidoz hala ciddi bir sorun olarak öne çıkmaktadır.

Bu kapsamda kolşisin tedavisi ömür boyu devam etmelidir. Kolşisinin tedavisi FMF hastaları için önemli bir tedavidir.

Kadın hastaların hamile kaldıkları takdirde bile kullanmaları tavsiye edilmektedir. Ayrıca uzmanların yaptıkları açıklamalara göre kolşisinin bebek üzerinde zararlı bir etkisi gösterilmemiştir. Buna karşın gebe FMF hastalarına amniyosentez yapılarak fetüsün genetik yapısının incelenmesi tavsiye edilmektedir.