Aktif Karbon Nedir, Nerelerde Kullanılır? Aktif Karbonun Sağlık Etkileri Ve Güvenlik İpuçları
Aktif karbon, amorf ve büyük kristal bir yapıda olan aktif karbon çok geniş içyapısı ile birlikte karbon absorbanları da tanımlamak için kullanılan çok genel bir terimdir. Aktif karbonlar ise, azot, hidrojen, sülfür ve oksijen gibi çeşitli elementleri de içerirler. Bu atomların cinsi ve miktarı aktivasyon ve hammadde süreci yöntemine bağlıdır.

Aktif Karbon Nedir?
Aktif karbon, su arıtma sistemlerinde endüstriyel alanda yaygın bir kullanıma sahip olan ve çok sık rastlanan bir üründür. Artık günlük hayatımızda sıkça karşılaştığımız Aktif karbonlar da aslında bir kömür çeşididir. Kömür oluşumu ise, Hindistan cevizi kabuğu ya da odundan meydana gelir. İç yüzey alanı oldukça yüksek ve gözenekleri de çok fazladır. Yüksek miktarda karbon içerdikleri için sıkça tercih edilirler.

Aktif Karbon Nerelerde Kullanılır?
Endüstriyel: Bir büyük endüstriyel uygulama, elektrokaplama çözeltilerinin saflaştırılabilmesi için metal kaplamada aktif olarak karbon kullanımını da içerir. Örneğin, parlak nikel kaplama çözeltilerinden olan organik safsızlıkları giderebilmek için ana saflaştırma tekniği kullanılır.
Tıbbi kullanım için kullanılan aktif kömür: Aktif karbon, ağızdan alınması sonrasında aşırı dozları ve zehirlenmeleri tedavi etmek için de sıkça kullanılır. Aktif karbon tabletleri ya da kapsülleri, pek çok ülkede hazımsızlık, ishal ve şişkinliği tedavi etmek için reçetesiz olarak satılan bir ilaç olarak kullanılır.
Analitik kimya: Aktif karbon, celite ve %50 w/w kombinasyonu için, mobil bir faz olarak etanol solüsyonları da kullanılarak karbonhidratların düşük bir basınçlı kromatografik olarak ayrılması için sabit bir faz olarak kullanılır. Analitik ya da hazırlayıcı protokollerde sıkça kullanılır.
Çevre: Aktif karbon, genellikle su filtrasyon sistemleri için sıkça kullanılır. Bu çizimde ise, aktif karbon dördüncü seviyede yer alır. Karbon adsorpsiyonunun hem endüstriyel işlemlerde hem de sahada hava ya da su akışlarından kirleticilerin giderilmesi için çok sayıda uygulaması vardır.
Tarım: Aktif karbon (kömür), organik çiftçiler tarafından hem şarap yapımında hem de hayvancılık kullanılmasına izin verilen önemli bir maddedir. Hayvancılıkta, hayvan yemi katkı maddesi, pestisit, işleme yardımcısı, dezenfektan ve tarım dışı bileşen olarak kullanılır.

Aktif karbonun Sağlık Etkileri ve Güvenlik İpuçları
Aktif karbon tıpta çok yaygın bir şekilde kullanılan bir ürün olarak, insan vücuduna sağladığı faydaları da sadece saçlarla ve dişleler sınırlı kalmaz. İnsan vücudunda ise, safra asidini düzenleyen bir etkiye sahip olduğu için asidin emilimini önemli ölçüde önleyerek vücuttaki kötü kolesterolü bile düşürür.
Aktif kömür, yüksek bir emici gücü bulunması sayesinde sıradan bir temizlik ürününden iki kat daha fazla hijyen sağlar. Bu nedenle de temizlik ve kişisel bakım ürünlerinde çok sık bulunan bir maddedir. Yine aynı özelliği nedeni ile insan cildindeki gözenekleri temizler ve siyah noktaların giderilmesinde çok etkilidir. Cilt bakım ürünlerinde ve kozmetik sektöründe önemli bir rol oynar.