Bireyin kilo, boy, bir hastalığı olup olmadığı gibi kriterlere bağlı olarak, nabız aralığı da elbette değişebilir. Kalp atım hızı hesaplama formülünü aşağıdaki gibi uygulayabilirsiniz.
220 - (yaş) x yüzde 60 (alt sınır)
220 - (yaş) x yüzde 80 (üst sınır)
Örneğin 35 yaşındaysanız formülü şöyle uygulayacaksınız:
220 - 35 = 185
185 x yüzde 60 = 111 alt sınır
185 x yüzde 80 = 148 üst sınır
YAŞ GRUPLARINA GÖRE EGZERSİZ:
(Dünya Sağlık Örgütü önerileri)
5-17 YAŞ ARASI: Hafta boyunca günde en az ortalama 60 dakika orta-şiddetli yoğunlukta, çoğunlukla aerobik fiziksel aktivite yapılmalı. Aerobik egzersiz alternatifleri olarak tempolu yürüyüş, koşu, bisiklet, kürek, ip atlama, yüzme gibi egzersizler örnek verilebilir. Haftanın en az 3 günü şiddetli yoğunlukta aerobik aktivitelerin yanı sıra kas ve kemikleri güçlendiren aktiviteleri de içermelidir.
18-64 YAŞ ARASI YETİŞKİNLER: En az 150-300 dakika orta yoğunlukta aerobik fiziksel aktivite yapmalıdır. Veya en az 75-150 dakika şiddetli yoğunlukta aerobik fiziksel aktivite; veya hafta boyunca orta ve şiddetli yoğunluktaki aktivitenin eşdeğer bir kombinasyonu… Ayrıca haftada 2 veya daha fazla gün, tüm büyük kas gruplarını içeren orta veya daha yüksek yoğunlukta kas güçlendirme aktiviteleri yapmak sağlık açısından ek fayda sağlar.
65 YAŞ VE ÜZERİ YETİŞKİNLER: Yaşlı yetişkinler, haftalık fiziksel aktivitelerinin bir parçası olarak, fonksiyonel kapasiteyi artırmak ve düşmeleri önlemek için haftanın 3 veya daha fazla günü, orta veya daha yüksek yoğunlukta, fonksiyonel dengeyi ve kuvvet antrenmanını içeren çok bileşenli fiziksel aktiviteler yapmalıdır.