hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fiili Sünnet Nedir, Neye Denir? Hz Muhammed'in Fiili Sünnet Örnekleri Nelerdir?

    Fiili Sünnet Nedir, Neye Denir Hz Muhammedin Fiili Sünnet Örnekleri Nelerdir
    expand

    İslam'da Hz. Muhammed'in sahabesine örnek olan ve nesilden nesle aktarılarak günümüze kadar ulaşan davranışlarına sünnet denir. Sünnet kendi içerisinde birçok türe ayrılır. Peygamber efendimizin bir konu hakkındaki görüşlerini içeren sözlere kavli sünnet ya da hadis denir. Hz. Muhammed'in fiilen yaptıkları ve gelenek haline gelen davranışları ise fiili sünnet olarak tanımlanır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fiili Sünnet Nedir, Neye Denir? 

    Fiili sünnet, Hz. Muhammed'in bizzat yaparak etrafındaki Müslümanlara örnek olan davranışlarıdır. Kuran'ı Kerimde de geçtiği üzere peygamber efendimiz, güzel ahlakı tamamlamak üzere gönderilmiştir. Onun her sözünde derin bir mana, her davranışında gizli bir güzellik vardır. 

    Allah yolunda hidayete ermek isteyen mümin kullar, Hz. Muhammed'in hadislerini ve sünnetlerini bilmeli, bunları hayatlarında birebir uygulamalıdır. Peygamber efendimiz, hayatı boyunca bir kez bile yalan söylememiş, kimsenin kalbini kırmamıştır. Takva ehli kullar için en yüce zat Hz. Muhammed'dir. Onun yolundan gitmek ve davranışlarını örnek almak, iyi bir Müslüman olmanın gereklilikleri arasında yer alır. 

    Hz. Muhammed'in Fiili Sünnet Örnekleri Nelerdir? 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1- Peygamber efendimiz ayakkabılarını giymeden önce ters çevirirdi.

    Çünkü onun yaşadığı coğrafya da akrepler sıklıkla ayakkabıların içine girerdi. Hz. Muhammed'in bu sünnetindeki gizli anlam şudur: Her Müslüman koşullara göre hareket etmeli ve can güvenliğini sağlamalıdır. 

    2- Yemekten her zaman aç kalkması: 

    Peygamber efendimize göre, kulun nefsini terbiye edebilmesi için dünya nimetlerine sırt çevirmesi gerekir. Bu nedenle yemekten her zaman aç kalkar ve nefsin ancak bu şekilde terbiye edileceğini söylerdi. 

    3- Birisiyle konuşurken, sadece yüzüyle değil gövdesiyle o kişiye dönmesi: 

    Peygamber efendimiz tüm günahlardan uzak durduğu gibi kibirden de uzaktı. Birisi ona seslendiğinde başıyla değil gövdesiyle dönüp ona cevap verirdi. Bu şekilde karşısındaki insana ne kadar saygı duyduğunu göstermiş olurdu. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow