Et Çeşitleri Nelerdir? En Çok Bilinen Et Çeşitleri...
Et çeşitleri mutfak kültüründe oldukça geniş bir kategori oluşturmaktadır. Et çeşitleri, kırmızı et ve beyaz et olarak ayrılmaktadır. Aynı zamanda kırmızı et çeşitlerinin ise antrikot, pöçük, biftek, kıyma, bonfile, tranç, kontrfile, döş, pirzola, nuar ve baget olarak bilinmektedir. Balık ve tavuk eti ise beyaz et kategorisi içerisinde yer almaktadır. Yapılan birçok yemek türünün ise et çeşitleriyle yapıldığını söylemek mümkün olmaktadır.
Et Çeşitleri Nelerdir?
Et çeşitleri birçok yemek türünde kullanılmaktadır. Kırmızı et çeşitleri arasında en lezzetli et türlerinden birisi antrikot olarak bilinmektedir. Etin bu kısmı oldukça lezzetlidir. Özellikle ızgara için ideal olarak antrikot, lokum kıvamında olmaktadır. Tereyağı ve baharatlarla birlikte hazırlanmakta olan biftek ise içeriğinde bulunan yüksek protein nedeniyle sağlıklı bir tercih olarak ifade edilebilir.
Bonfilenin ise birçok farklı tarifte kullanılabileceğini söylemek mümkün olmaktadır. Soslu ve baharatlı birçok tarifte kullanılabilir. Et çeşitleri arasında yer alan pirzola özellikle mangal partilerinin vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Kekik, kırmızı biber ve sarımsakla marine edilerek hazırlanabilir.
Nuar ise rosto ismiyle de bilinmektedir. Son derece lezzetli bir et türü olması nedeniyle yemek yapımında sıklıkla tercih edildiğini söylemek mümkün olmaktadır. Besin değeri oldukça yüksek olan ve Avrupa mutfaklarının vazgeçilmezi arasında yer alan et türü ise baget olarak bilinmektedir. Göğüs eti olarak bilinen döş ise genel olarak güveç yemeklerinin yapılmasında tercih edilmektedir.
Nohut, yahni, kuru fasulye ve güveç gibi yemeklerde sıklıkla kullanılmaktadır. Tas kebabı yapımında da özellikle tranç etinin kullanılması tercih edilmektedir. Kıyma da özellikle köfte yapımında kullanılmakla birlikte yemeklerin de vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Dana incik ve kuzu incik gibi haşlama yemeklerinde kullanılan et türü ise pöçük olarak bilinmektedir. En fazla tercih edilen et çeşitlerinin ise;
Antrikot,
Puli,
Tranç,
Kuşbaşı,
Sokum,
Kıyma,
Nuar,
İncik,
Yumurta,
Kontrunuar olarak bilindiğini söylemek mümkün olmaktadır.
Seçilecek olan et çeşitleri ise damak zevkine göre seçilmelidir. Küçükbaş hayvanların et çeşitleri ise;
But,
Kıymalık,
Pirzola,
Döş,
Fileto ve
Kol olarak sınıflandırıldığını söylemek mümkün olmaktadır.
En Çok Bilinen Et Çeşitleri
En çok bilinen ve tercih edilen et çeşitlerinin özellikle hangi pişirme teknikleri kullanılarak pişirilmesi gerektiği hakkında bilgi edinmeniz fayda sağlayacaktır. Kırmızı et çeşitleri;
Antrikot,
Pöçük,
Biftek,
Kıyma,
Bonfile,
Tranç,
Kontrifile,
Döş,
Pirzola,
Baget,
Nuar olarak bilinmektedir.
Kırmızı et çeşitleri kadar tüketilmekte olan et çeşitlerinden birisi de beyaz et olarak bilinmektedir. Beyaz et türleri ise tavuk eti ve balıketi olarak incelenebilmektedir. Aynı zamanda hindi eti, bıldırcın eti ve ördek eti de beyaz et olarak tercih edilmektedir. Beyaz et türleri;
Göğüs,
But,
Bonfile,
Kalçalı but,
But pirzola,
Kanat olarak farklı parçalara ayrılmaktadır.
Tüketilecek olan et çeşitleri ise damak zevkine göre seçilmelidir. Et türlerinin içeriğinin ve çeşitlerinin bilinmesi ise seçilmesini kolaylaştırmaktadır. Bazı etlerin daha kuru bazı etlerin ise daha yağlı olabildiği bilinmektedir.
Aynı zamanda et seçiminde beyaz et tercih edilebileceği gibi kırmızı etin tercih edilebileceğini söylemekte mümkün olmaktadır. Er seçimi sırasında etin hayvanın hangi bölgesinden seçileceğinin de lezzetini etkileyen unsurlar arasında yer almaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Şaban ayı namazı kaç rekat, nasıl kılınır? Şaban ayında kılınacak namazlar, okunacak dualar ve sureler neler?
ŞABAN AYI MESAJLARI, SÖZLERİ 2025! Resimli, Ayetli, Dualı Yazılı, Kısa ve Anlamlı Üç Aylar Şaban Ayı Mesajları
Yok böyle Brownie! Yumuşacık keki ile lezzet şöleni yaşatıyor! 4 malzemeyle hazırlanıyor, 25 DAKİKADA SOFRADA
Tarım Kredi Kooperatifi Kataloğu Yayında! 29 Ocak 9 Şubat Arası Aktüel Kataloğunda Neler Var? Kahveden Peynire, Temizlik Aletlerinden Mutfak İhtiyaçlarına!
Ramazan Bayramı Ne Zaman? 2025 Yılı Ramazan Ayı Ne Zaman, Bayram Tatili Kaç Gün Olacak?