Erozyon Nedir, Neden Olur? Erozyon Hangi Bölgelerde Daha Çok Görülür?
Erozyon önemli nitelikteki doğa olaylarından birisidir. Toprak kayıplarına sebep olmasından dolayı istenilen bir durum olmamaktadır. Erozyonu engellemek amacı ile alınabilecek pek çok önlem bulunmaktadır. Erozyon, toprak aşınması adı ile de bilinmektedir. Toprak, koruyucu olan örtüden mahrum kaldığı zaman suyla veya rüzgarın da etkisi ile birlikte toprak aşınmaya uğramaktadır ve toprağın bir bölgeden diğer bir yere taşınması meydana gelmektedir.
Erozyon Nedir?
Erozyon, diğer ismi aşınım, yer kabuğunun üstündeki toprakların, en başta akarsular olmak üzere çeşitli dış etkenler ile aşındırılarak yerinden koparılması, bir bölgeden başka bir bölgeye taşınması ve biriktirilmesi olayına denilmektedir. Tarımda kullanılmakta olan alanların yaklaşık %70'i niteliklerini kaybederek dünya çapında toplam kara üstünde %30 civarında çölleşmeye neden olmuştur.
Dünyada erozyon nedeni ile çölleşme tehlikesini taşıyan 110 ülke bulunmaktadır. Bu çerçeve kapsamında Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından yapılmış hesaplamalarla, dünyada çölleşmenin ve erozyonun önüne geçmek amacı ile yılda 42 milyar dolar harcanmasının gerekli olduğu belirtilmiştir.
Erozyon Nasıl Oluşur?
Erozyon, aşınım adı ile de bilinmektedir. Yeryüzünde kayaçlar mevcut halde bulunmaktadır. Bu kayaçlar akarsu ve öbür dış etkenler sebebi ile yıpranmaktadır ve yerinden koparak erimektedir veya başka yerlere taşınmaktadır. Bu olay erozyonun oluşumunu ortaya çıkarmaktadır. Akarsu ve rüzgar erozyonlarının ortaya çıkmasındaki en büyük faktör bitki örtüsünün yeterli seviyede olmamasıdır. Arazi eğimi, iklim, bitki örtüsü, toprak fonksiyonları gibi sebepler sebebi ile doğal erozyon meydana gelmektedir. İnsan sebebi ile doğada tahribatların olmasıyla de yapay erozyonlar oluşmaktadır.
Erozyona Neden Olan Faktörler Nelerdir?
Erozyona neden olan çok sayıda etken bulunmaktadır. Erozyona sebep olan faktörler şu biçimde sıralanabilmektedir:
Ani bir şekilde su taşkınlarının meydana gelmesi
Arazilerde engebelerin ya da eğimlerin çok fazla olması
İklimin mevcut etkileri
Ormanların çeşitli nedenlerle yok edilmesi
Kaçak ağaç kesimi ile ortaya çıkan orman yangınları
Toprağın yanlış bir şekilde kullanımı
Ekimlerin yanlış yapılması
Fundalık veya ormanlardaki ağaçların kesilerek ve köklerin çıkarılarak bu alanların tarla haline getirilmesi
Düzensiz görülen yağışlar
Toprağın yapısı
Toprağın sürülmesi durumunda sürülürken eğime paralel bir biçimde işlemin gerçekleştirilmesi erozyonun oluşma riskini arttırmaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dışı gevrek, içi pamuk gibi! İstanbul'daki pastanelerin en çok talep gören ürünlerinden! 20-25 dakikada pişiyor!
Nedim Türkmen’e ne oldu, yanan otelde miydi? Nedim Türkmen kimdir, kaç yaşında, nereli?
Meyve Değil Sanki Vitamin Deposu! Siirt'te Yetişiyor, Gribi, Soğuk Algınlığını Şıp Diye Kesiyor!
Omega-3 ve B12 Deposu Olarak Biliniyor! Mangal Söndüren Balık: Tırsi!
Kilis ve Gaziantep sofralarının ortak lezzeti katmer