Endonezya'daki akıl hastalarının belgeselini çekti
New York’lu fotoğrafçı Andrea Star Reese, Endonezya'daki enstitülerde aç bırakılan, zincirlere bağlanan akıl hastalarının içler acısı durumunu "Disorder" isimli belgeselle tüm dünyaya duyurdu.
Haberin Devamı
Agus'un kafesi
/

Andrea Reese, "Pasung" ya da "Disorder" adıyla yayınlanan belgeselin hazırlık sürecini şu sözlerle anlattı: “Şartlar korkunç olsa bile, kapıdan girmek kolaydı. Esas zor olan ve üzücü olan gitmek oldu.”Akıl hastanesinde kalan Agus, küçük hücresinde şarkı söylüyor. Yetkililer, kaçar korkusuyla Agus’u hiç dışarı bırakmıyor.
Tahta yatakta yatmak bir lüks
/

Evi’nin halüsinasyonları 15 yaşındayken başlamış. Ailesi, Evi’ye İslami felsefeye uygun bir tedavi uygulanması için ve yattığı tahta yatak için fazladan para ödemiş.
Haberin Devamı
Galuh Hastanesi
/

Burası Jakarta’daki Galuh Hastanesi. Devlet, lisans verdiği bu hastanenin iki aylık yemek ihtiyacını sağlıyor. Konaklama ise kafesi andıran hücrelerde yapılıyor. Kadınlarla erkekle tel bir örgüyle ayrılıyor.
Hipnotik transla tedavi
/

Muhammed, (solda) toplu bir iyileştirme seansı gerçekleştiriyor. Bu seanslarda hastalar gün boyunca bitki çayı içiyor, dua ediyor, istifra ediyor ve sonunda hipnotik transa giriyorlar.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Eskiden koşuyordu
/

Anne, on yıl boyunca penceresiz bir odada çok az yemek yiyerek yaşıyor. Eskiden koşmayı çok seven Anne şimdi ayakta duramıyor.
Belgeselden sonra şartlar değişmedi
/

Akıl hastalarının bu içler acısı durumunu belgeselleştiren Andrea Reease çalışmasının sonunda istediği etkiyi yaratamamış.Endonezya'daki akıl hastanelerinin şartların hala kritik, iyileşme süreci çok yavaş ilerliyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Devlet umursamıyor
/

Endonezya devletinin uluslararası basının söylediklerine kulak asmadığını söyleyen sanatçı, belgesele devam etmeyi planlıyor.
Esaret gibi hayat
/

Hastalar için açlık ve hücrede kapalı kalmak artık bir rutinin parçası.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Esaret gibi hayat
/

Yemek, konaklama gibi temel ihtiyaçlar için bile ayrılmış bir bütçe yok.
Esaret gibi hayat
/

Seapudin (sağda) 9 yıldır engelli. Bacakları hareketsiz kalan hastanın kemikleri iyice zayıflamış.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Kendisi de kardeşi de hasta
/

Saimun, 5 yıldır tahta bir bacakla yaşıyor. Kırk yaşındaki hasta konuşamıyor ve kendisi gibi akıl hastası olan abisiyle beraber kalıyor. İki kardeş ve anneleri komşularının yardımlarıyla ayakta kalıyor.
En iyisi bu
/

Endonezya’nın en iyi akıl hastanesi olan Wediodining Lawang Psikaytri Kliniği, yaşlılar için bir bölüm açan ilk hastane.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Yalnızlığa mahkum
/

Bu kliniklerde hastaların sosyal gelişimi için hiçbir şey yapılmıyor. Hastalar kendi iç dünyalarına terk ediliyor.
Zincire vurmuşlar
/

Bina Lestari Tesis’inde titreyen genç kız.