Dolaylı Anlatım Nedir, Nasıl Yapılır? Dolaylı Anlatım Örnekleri Nelerdir?

Dilbilgisi kurallarının en önemli yapıları içerisinde dolaylı anlatım gelir. Öğrencilerin bilmesi gerektiği önemli bir konu olmasının yanı sıra, günlük yaşamda da yaygın olarak kullanılmaktadır. Hatta birçok kişi bu konunun ne olduğunu bilmeden ve farkında olmadan cümle içerisinde dolaylı anlatım değerlendirmektedir. Aynı zamanda herhangi bir yargıyı daha etkin hale getirmek ve kanıtlamak maksatlı da önemli bir yere sahiptir.
Dolaylı Anlatım Nedir?
Başkasından alınmış olan bir sözün, cümle içerisinde yargı değiştirilmeden kişinin kendi sözcükleri ile aktarılması dolaylı anlatım denir. Bu anlatım içerisinde kişi başka birinin cümlesini kendi cümlesi içerisine adapte etmektedir. Ancak aldığı cümlenin yargısını ve mantığını değiştirmez. Sadece kendi cümlesi içerisinde kaynaştırılır ve amaca uygun olarak kullanır.
Dolaylı Anlatım Nasıl Yapılır?
Belli başlı bazı basit kuralları ile beraber dolaylı anlatım kullanılabilmektedir. Özellikle herhangi bir yargıyı daha etkin bir şekilde anlatabilmek ve ifade edebilme noktasında önemli bir yere sahiptir. Bu doğrultuda başka birinin cümlesi, kişinin kendi cümlesi içerisinde kullanılırken, yüklem olarak bazı geçmiş zaman seçenekleri değerlendirilir.
Bunlar içerisinde, ‘Söyledi, belirtti, açıkladı’ ve benzeri gibi sözcükler ön plana çıkıyor. Böylece öğrenilen yargı geçmiş zaman yüklemek üzerinden ele alınır ve anlatılır. Aynı zamanda genelde dolaylı anlatım içerisinde kullanılan başka birini cümlesi, özneyle yüklem arasında tam cümlenin orta kısmında değerlendirilir. Bu sayede konu çok daha etkin bir şekilde anlaşılabilmektedir.
Dolaylı Anlatım Örnekleri Nelerdir?
Dolaylı anlatım konusunda özellikle birçok farklı örnek ele alarak daha iyi idrak etmek mümkün. Yani bu konuda başka birinden cümlesi yargı değiştirilmeden farklı bir cümle içerisinde nasıl kullanılıyor daha iyi öğrenebilir.
‘’Öğretmen yarınki sınavın zor olacağını ifade etti.’’
Görüldüğü üzere yukarıdaki cümlede öğretmenin yarın yapılacak olan sınavın zor olacağı yönünde görüşü ele alınıyor. Bu görüş yargı değiştirmeden kişinin kendi cümlesi içerisine kaynaştırarak kullanılıyor.
‘’Babam yarın tatile gideceğimizi söyledi.’’
‘’Annem bugün pazara gitmemiz gerektiğini belirtti.’’
‘’O bana çok zeki olduğumu söyledi.’’
Bu şekilde birçok farklı örnek ele alarak, dolaylı anlatım üzerinden cümle kurulumu gerçekleştirilebilir. Özellikle gündelik yaşamda da çok yaygın kullanılan bir dil bilgisi kuralı olduğunu söylemek mümkün.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
2025 Günaydın Mesajları ve Sözleri: Sevgiliye, Arkadaşa ve Dosta Romantik, Duygusal Günaydın Mesajları
Kuru Fasulye Kaç Dakikada Haşlanır? Düdüklü Tencerede Ne Kadar Sürede Pişer?
Ayçiçeği Nasıl Yetişir? Türkiye'de Ayçiçeği En İyi Nerede Yetişir?
'Dünyanın En İyi 50 Salatası’ Listesine 4 Türk Lezzeti! Piyaz İlk 10’a Girdi
30 yıldır her nisan ayında şifa bulmak için bunu yapıyor! "Faydası olduğuna inanıyorum" dedi ama uzman isimden uyarı geldi