hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Doktrin Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Doktrin Kavramı Neyi İfade Ediyor?

    Doktrin Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir Doktrin Kavramı Neyi İfade Ediyor
    expand

    Akademin çevrelerde, üniversitelerde ve diğer eğitim kurumlarında sık sık duyduğumuz doktrin kelimesi Latince kökenlidir. Bu kelime ilk kez Cicero tarafından Yükümlülükler Üzerine adlı kitapta, "temel bilgi" ve "disiplin manasında kullanılmıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doktrin Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir?

    Latincede doktor, öğreten ve yol gösteren kişi; doktrin ise öğreti demektir. M.S. 2. yüzyıldan itibaren doktor kelimesi, tıbbi uzman ve hekim manasında kullanılırken doktrin kelimesinin anlamı değişmemiştir.

    Bir felsefi disiplinin ya da sanat akımının temel prensiplerine ve kavramlarına doktrin denir. Doktrinler hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olunmazsa, söz konusu fikir ve sanat akımları hakkında beyan edilen görüşler eksik kalır.

    Düşünür ve eleştirmen Terry Eagleton'a göre her öğreti doktrin değildir ama her doktrin bir öğretidir. Bir öğretinin doktrin sayılabilmesi için, yeni bir kavram ortaya atması ya da var olan bir teoriyi geliştirmesi gerekir.

    Örneğin Karl Marx'ın ortaya attığı diyalektik materyalizm bir öğretidir. Her ne kadar bu kavram ilkin Hegel tarafından tez - anti tez - sentez şeklinde özetlenmiş olsa da, Karl Marx bu düşünce sistemine kendi yorumunu katmıştır.

    Felsefede diğer doktrin örnekleri şunlardır:

    1- Platon - İdealar Alemi - Duyular Alemi Doktrin
    2- Gottfrid Leibniz - Monad Doktrini
    3- Friedrich Nietzsche - Üst İnsan

    Doktrin Kavramı Neyi İfade Ediyor?

    Bir felsefi görüşün ya da dini inancın temelini oluşturan dogmalardan her birine doktrin denir. Doktrinlerin dogma olarak nitelendirilmesinin nedeni, tartışmaya kapalı kavramlar arasında yer almasıdır. Örneğin Nietzsche'nin "Üst İnsan" doktrini "doğrulanacak" ya da "yalanlanacak" bir öğreti değildir. Bu nedenle hem doktrin hem de dogma olarak kabul edilir. Bu kelime görüş anlamına da gelir. Fikri ve telakki sözcükleri doktrin ile eş anlamlıdır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow