Tunç Fındık zirvede
CNN Türk'ün sponsor olduğu milli dağcı Tunç Fındık, dünyanın en yüksek 3. dağı olan Kangchenjunga’da zirve yaptı.
Milli dağcı Tunç Fındık, dünyanın en yüksek 3. dağı olan Kangchenjunga’da bugün Türkiye saatiyle 06:52’de zirveye ulaştı. Tunç Fındık, uydu takip ve güvenlik cihazı Spot ile Kangchenjunga’nın zirveden sinyal göndererek, dağcılığın olimpiyatı sayılan 14x8000 projesinde bir tırmanışı daha tamamlamış oldu. Bu tırmanış ile Tunç Fındık, 14x8000 projesindeki 7. zirveyi de başarıyla bitirerek projesini yarılamış oldu.Tunç Fındık, zirveye ulaştığı Kangchenjunga'da uydu telefonu ile yakınlarını arayarak şunları söyledi: “Dünyanın en yüksek 3.dağının zirvesinden 8586 metreden arıyorum, sonunda oldu! Hava çok güzel ve ben nefis videolar çekeceğim.”
Tırmanış 60 gün sürdü
Mart ayının sonunda tırmanış için Nepal’e hareket eden Tunç Fındık, ilk olarak on günlük ve 90 kilometrelik zorlu bir yürüyüşle 5000 metredeki ana kamptan ulaştı. Tırmanışta, dağın kuzeybatı yamacını kullanan Tunç Fındık, en yükseği 7800 metrede olmak üzere 4 yüksek kamp kurdu. 3600 metrelik bir teknik buz ve kar yamacını aşarak 8586 metrelik zirveye ulaşan Tunç Fındık, zirveye tırmanışı, yüksekliğe uyum ve uygun tırmanış zamanının gelmesini beklemek için toplam 60 gün süre dağda bekledi.
Kanchenjunga: Karların Beş Hazine Evi
Kanchenjunga ismi, Tibet dilinden ‘Karların Beş Hazine Evi’ anlamına geliyor. Kanchenjunga, 8586 metrelik irtifasıyla Everest (8850 m) ve K2 (8611 m)’den sonra yeryüzündeki üçüncü en yüksek dağ. Hindistan- Nepal sınırında, doğu Nepal’in en ucunda yer alan Kanchenjunga, Makalu ve K2 ;’le beraber dunyanin en zorlu yüksek irtifa zirvelerinden birisi sayılıyor. Kangchenjunga’ya ilk çıkış, 1955 yılında İngilizler tarafından, güneybatı yüzünden (George Band, Joe Brown) yapıldı. Tunç Fındık bu tırmanışla, bu dağa tırmanan ilk Türk dağcı olma unvanını da elde etti.
14 x 8000 nedir?
Yeryüzünde 8000 metre yüksekliğini aşan sadece 14 adet dağ vardır. Bunların hepsi de Himalaya ve Karakurum sıradağlarında, Tibet (Çin), Nepal ve Pakistan’dadır. Sözkonusu 14 adet 8000 metrelik dağların zirvesine tırmanış, dağcılıkta bir tür dünya rekoru ya da ‘dağcılık maratonu’ olarak adlandırılır. Dünyada günümüze dek bunu tamamlayan sadece 13 kişi (yaşayan 12 kişi) bulunmaktadır.
Tunç Fındık kimdir?
1972 yılında Ankara’da doğan Tunç Fındık, doğa sporlarına 1983 yılında başladı. İzcilik ve Kampçılık ile uğraştıktan sonra 1990 yılında mağaracılık ve dağcılığa yöneldi. Çeşitli üniversite klüplerinde eğitmenlik ve kulüp tırmanışlarına liderlik yapan Tunç Fındık, Türkiye Dağcılık Federasyonu’nun 1996 tarihine kadar olan faaliyetlerinde kamp müdürlüğü, eğitmenlik ve teknik danışmanlık görevlerini yürüttü. AKUT Arama Kurtarma Derneği üyesi olan Tunç Fındık, dağcılık ve doğa sporlarıyla ilgili birçok kitabın İngilizce – Türkçe çevirisini yaptı. Ayrıca kendine ait 5 adet kitabı bulunan Tunç Fındık, 40 bin fotoğraflık bir arşivin de sahibi. Türkiye ve yurtdışında 600 kadar dağın zirvesine çıkan Tunç Fındık, özellikle orta/batı Toroslar ve Doğu Karadeniz Kaçkar Dağları’nda 170 kadar yeni rotanın ilk tırmanışlarını gerçekleştirmiş ve birçok kısa geleneksel kısa tırmanış rotasının da ilk çıkışlarını yaptı. Yurtdışında Nepal, Tibet/Çin, Pakistan, Kazakistan, Tacikistan, Kırgızistan, Fransa ve İsviçre, Bulgaristan, İran, Gürcistan, Arjantin, Tanzanya, Kenya, Rusya Federasyonu ve İskoçya’da çeşitli tırmanışlar gerçekleştirdi.
CNN Türk basın sponsoru
Türkiye’nin tek mobil uydu operatörü Globalstar Avrasya, dağcı Tunç Fındık’a 2018 yılına kadar tırmanışlarında kullanması için Kişisel Takip ve Güvenlik Cihazı Spot ve uydu telefonu ile sponsor oldu. Ayrıca tırmanışta CNN Türk basın sponsoru, The North Face, Solgar, Suunto ve Petzl ürün sponsoru, Scala Mice ve İşdestek ise hizmet sponsoru olarak Tunç Fındık’a destek oluyor.