Tarihte bugün- 22 Eylül
Bundan 111 yıl önce kornet (cornet) dondurma külahının patenti alınmıştı. 22 Eylül tarihinde Türkiye ve dünyada gerçekleşen bazı önemli olaylar ise galerimizde...
Haberin Devamı
/

/

1792 - Fransa'da cumhuriyet ilan edildi.
Haberin Devamı
/

1903 - İtalo Marconi, kornet (cornet) dondurma külahının patentini aldı.
/

1908 - Bulgaristan Osmanlı'dan bağımsızlığını ilan etti.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

1919 - Türkiye İşçi ve Çiftçi Sosyalist Fırkası kuruldu. Partinin genel sekreteri Dr. Şefik Hüsnü idi. Fırkanın ilk kadroları arasında Ethem Nejat, Ahmet Akif, Sadrettin Celal, Nafi Atuğ Kansu, Cevat Cevdet ve Namık İsmail bulunuyordu. Parti devrimlerin devamlılığına inanıyor ve Kemalistler ile uzlaşıyordu.
/

1939 - Dikili ve çevresinde deprem: 100'den fazla kişi öldü. Dikili ve Karaburun tamamen yıkıldı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

1943 - Ankara Fen Fakültesi kuruldu.
/

1950 - Yeni Baştan gazetesinin kurucusu ve yazarı Aziz Nesin hakkında gıyabi tutuklama kararı verildi. Nesin "Sosyal düzeni yıkmaya yönelik yayın" yapmakla suçlandı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

1958 - CHP Genel Başkanı İsmet İnönü, "Demokrasiye paydos demeye Demokrat Parti genel başkanının gücü yetmeyecektir" dedi.
/

1984 - Gökova Körfezi'nde termik santral kurulmasına karşı çıkan köy kadınları eylem yaptılar.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

1993 - New York Metropolitan Müzesi, "Karun Hazinesi"ni Türkiye'ye geri göndermeye karar verdi. Lidya Hazineleri olarak bilinen hazine, 1960'lı yıllarda çıkarılarak kaçırılmıştı. Hazinenin tamamı New York'taki Metropolitan Müzesi'nde 1985 yılında bir sergide gazeteci Özgen Acar tarafından görülmeleriyle bulundu. Hazine şu an Uşak Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.
/

2000 - Bakanlar Kurulu, Kopenhag Kriterleri ile paralel olan İnsan Hakları Raporunu kabul etti.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

2002 - Almanya`da Başbakan Gerhard Schröder`in liderliğindeki Sosyal Demokratlar, genel seçimlerden birinci parti olarak çıktı.
/

19. yüzyılın en büyük bilim adamlarından biri olan Micheal Faraday 22 Eylül tarihinde doğdu. Elektrolizin temel ilkelerini belirleyen Faraday klor gazını sıvılaştırmayı başaran ilk kişidir ve elektrik motorunu icat etmiştir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Osmanlı İmparatorluğunun 34. padişahı ve İslam Dünyasının 113. Halifesi olan II. Abdulhamid 22 Eylül'de doğanlar önemli kişiler arasındadır.
/

Sultan Abdülmecid'in oğlu olan II. Abdulhamid, saltanat yıllarında Batı'ya karşı dengeci, Doğuya karşı İslamcı politikalar izlemiş, ülke içinde mutlakiyeti güçlendirmiştir. Abdülhamid döneminde (23 Aralık 1876) ilk Osmanlı anayasası olan Kanun-ı Esasî'yi ilan edilip Meclis-i Mebusan ve Ayan Meclisi üyelerinden oluşan ilk meclis 19 Mart 1877'de açılmış böylece I. Meşrutiyet dönemi başlamıştır.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı II. Abdulhamid döneminde patlak vermiş, Rus orduları Balkan ve Kafkas cephelerinde Osmanlı kuvvetlerini bir dizi yenilgiye uğratmıştır.
/

II. Meşrutiyet'in ilanından sonra İstanbul'da yönetime karşı yapılmış büyük bir ayaklanma olan 31 Mart ayaklanması neticesinde Heyet-i Mebusan ve Heyet-i Ayan 27 Nisan'da II. Abdülhamid'in tahttan indirilmesi, yerine V. Mehmed'in geçirilmesini kararlaştırmıştır.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Avustralyalı rock müzisyeni, şarkı yazarı olan Nicholas Edward Cave, 22 Eylül'de doğmuştur. Nick Cave rock'n roll grubu Nick Cave and the Bad Seeds ile ve Amerikan müziğine ve onun köklerine duyduğu büyük ilgiyle tanınır.
/

9. Osmanlı padişahı, 74. İslam halifesi ve ilk Osmanlı halifesi olan Yavuz Sultan Selim 22 Eylül tarihinde ölmüştür.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Önemli bir Türk pop müziği sanatçısı olan Fikret Kızılok 22 Eylül 2001'de bir hastanede uzun süredir çektiği kalp hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti.
/

Türk tiyatro ve sinema sanatçısı, yönetmen, yazar ve tiyatro hocası olan M. Hadi Çaman, 22 Eylül 2008 tarihinde vefat etti.