hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarihte bugün: 10 Nisan

    Tarihte bugün: 10 Nisan
    expand

    İş adamı Sakıp Sabancı, 10 Nisan 2004’te vefat etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    7 Nisan 1933 tarihinde, pamuk tüccarı Hacı Ömer Sabancı (1906 – 1966) ve Sadıka Sabancı'nın (1910 – 1988) ikinci çocuğu olarak Kayseri'nin Akçakaya köyünde doğdu.

     

    1948 yılında lise öğrenimini yarıda bırakarak Akbank'ta stajyer memur olarak çalışmaya başladı. 1950'de ailesiyle beraber İstanbul Emirgan'da bulunan Atlı Köşk'e taşındı.

     

    1957 yılında teyzesinin kızı Türkan Civelek ile evlendi. 1966 yılında, babasının vefatı üzerine kurulan Sabancı Holding'in yönetim kurulu başkanlığına getirildi, annesi ve kardeşleri ile birlikte Hacı Ömer Sabancı Vakfı'nın kurulmasına öncülük etti.

     

    Bu vakıf aracılığıyla, 1999'da Türkiye'nin ilk vakıf üniversitelerinden biri olan Sabancı Üniversitesi'ni kurdu.

     

    10 Nisan 2004 tarihinde İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede öldü. 12 Nisan 2004 tarihinde Devlet töreniyle defnedildi.

     

    Başka neler oldu:

     

    1845: Emniyet teşkilatı kuruldu.

    1919: Meksikalı devrimci lider Emiliano Zapata, hükümet güçlerince öldürüldü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1926: Türk uyruğunda bulunan her türlü şirket ve müesseselerde işlemlerin ve kayıtların Türkçe tutulması zorunluluğuna ilişkin yasa benimsendi.

    1927: Binaların numaralandırılmasına ve sokakların adlandırılmasına ilişkin yasa kabul edildi.

    1928: Anayasa'nın "din" ile ilgili maddelerinde değişiklikler yapılarak, dini ibareler Anayasa metninden çıkarıldı. "Türkiye Devletinin dini, din-i İslamdır" cümlesi, Anayasa metninden çıkarıldı. Milletvekilleri ve Cumhurbaşkanı, yemin ederken "vallahi" yerine "namusum üzerine söz veririm" diyecek.

    1931: Ankara'da toplanan Türk Ocakları Olağanüstü Kurultayı, Türk Ocaklarının feshine ve mallarının CHP'ye devredilmesine karar verdi.

    1950: Kurtuluş Savaşı komutanlarından Mareşal Fevzi Çakmak öldü. TBMM Hükümetinin ilk Milli Savunma Bakanı Çakmak, 1876'da doğdu. Zaferden sonra 21 yıllık Genelkurmay Başkanlığı sırasında orduyu yeni baştan teşkilatlandırdı ve 1944'te emekliye ayrıldı.

    1950: Bursa Cezaevinde açlık grevine başlayan Nazım Hikmet, sağlık durumu bozulunca gizlice İstanbul'a getirildi. Şair açlık grevini erteledi.

    1972: İran'da 7 şiddetinde deprem meydan geldi. 5 bin kişinin öldüğü depremde Firuzabat ve Cehrum kentlerinde binalar yerle bir oldu.

    1974: Genel af yasa önerisi TBMM'de kabul edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1982: Kapatılan CHP'nin eski Genel Başkanı Bülent Ecevit, Norveç'te yayımlanan bir gazeteye verdiği demeç nedeniyle gözaltına alındı. Ecevit, 16 Nisan’da tutuklandı.

    1998: Kuzey İrlanda'da 29 yıllık savaşı bitiren anlaşma, Belfast'ta imzalandı. Anlaşma, 22 Mayıs’ta referandumla kabul edildi.

    1999: 7 TİP'li genç ve DİSK Genel başkanlarından Kemal Türkler'in öldürülmesi davalarında gıyabi tutuklu olarak yargılanan Ünal Osmanağaoğlu yakalandı.

    2002: Danıştay 10’uncu Dairesi, "devlet sanatçılığı" unvanı verilmesine ilişkin düzenleme içeren yönetmeliği iptal etti.

    2007: Türkiye, Irak'a verdiği notayla terör örgütü PKK'nın Irak'ın kuzeyindeki her türlü faaliyetine son verilmesini ve terörle mücadele konusunda acil ve kararlı tedbirler alınmasını istedi.

     

    Tarihte bugün arşivi
     

    Ocak ayı arşivi
    Şubat ayı arşivi
    Mart ayı arşivi
    Nisan ayı arşivi
    Mayıs ayı arşivi
    Haziran ayı arşivi
    Temmuz ayı arşivi
    Ağustos ayı arşivi
    Eylül ayı arşivi
    Ekim ayı arşivi
    Kasım ayı arşivi
    Aralık ayı arşivi

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow