hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Müslüman ve Yahudi karşıtlığı ile mücadele

    Müslüman ve Yahudi karşıtlığı ile mücadele
    expand

    "Nefret nefrettir. Her şekilde kınanmalıdır..." Görüşleri bu ve aşırılıkla mücadele ediyorlar. Hem Müslümanlara karşı hem de Yahudilere. ABD'nin Müslüman Topluluklar Özel Temsilcisi ve Yahudi Karşıtlığı ile Mücadele Özel Elçisi Ankara'daydı. CNN TÜRK'e konuştular. İsrail'le gerilen ilişkilerin ardından AK Parti hükümetinin antisemitizle suçlanmasına inanmıyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'nin Müslüman Topluluklar Özel Temsilcisi Farah Pandith ve Yahudi Karşıtlığı ile Mücadele ve İzleme Özel Elçisi Hannah Rosenthal...

    Bir tarafta artan İslamafobia diğer tarafta Yahudi karşıtlığı. İki kadın bu olgulara son vermek için mücadele ediyor.

    Pandith, "Nefret nefrettir. Hedef kim olursa olsun. Benim genç insanlardan duyduğum en önemli şey, seslerini duyurmak istiyorlar. Ayrıca 'biz ve onlar' düşüncesini kırmak istiyorlar. Başkan Obama'nın söylediği gibi biz ve onlar yok 'biz' varız" dedi.
     
    'Biz'i oluşturabilmek için tüm dünyayı dolaşıyorlar. Ankara da duraklarından biriydi. Gençlerle, kadınlarla, sivil toplum örgütleriyle bir araya geldiler.

    Rosenthal, "Türkiye'ye geldik çünkü Müslüman ve Yahudi nüfusun karşılıklı saygı içinde yaşadığı bir yer. Bu konuda saygı duyulacak zengin bir geçmişi var. Bu sebeple Türkiye'den bir şeyler öğrenmeye geldik" diye konuştu.

    Peki İsrail-Türkiye ilişkileri... AK Parti hükümetinin antisemitist olmakla suçlanması. ABD'nin Yahudi karşıtlığıyla Mücadele Özel Elçisi'ne göre, Türkiye'nin tepkisi 'antisemitizm değil'.

    Hannah Rosenthal, "Antisemitizm İsrail'in diğer ülkelerden farklı standartlarda kabul edildiği düşünülen ya da İsrail'in varolma hakkının olmadığının söylendiği yerlerde yükseliyor. Türkiye ve İsrail zor bir dönemden geçiyor olabilir ama bunun kesinlikle antisemizm olmadığına inanma konusunda yeterince sebebim var" şeklinde konuştu.

    İsrail karşıtlığını tetikleyebilir endişesinin doğduğu bir diğer başlık da Arap dünyasındaki ayaklanmalar. O ayaklanmaların ardından iktidarda bulunma ihtimali olan İslami hareketler....

    Rosenthal'a göre, bu da kaygı sebebi değil:

    "Tarihi bir süreç olarak izliyoruz. Sokaktaki seslerden duyduğumuz bu insanlar demokrasi, özgürlük istiyorlar. Bundan sonraki aşamada her ne olacaksa, pozitif şeyler olacak."

    Ve Avrupa'da yükselen ırkçılık söylemleri. Özel Temsilci Farah Pandith'e göre, Tüm Avrupa'yı tek bir kapta değerlendirmemek gerekiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow