Mimar ve mühendislerden Tunceli çağrısı
Tunceli'nin Ovacık ilçesinde Ankara Dersimliler Derneği ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin yürütücüsü olduğu, Peyzaj Mimarları Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi'nin de destek sunduğu Munzur Öğrenci Yaz Okulu çalıştayı 21-30 Haziran tarihleri arasında yapıldı.
Katılımcılarını mimarlık ve mühendislik bölümü öğrencilerinin oluşturduğu yaz okulunda amaç; baraj ve HES projelerine karşı Tuncelililerin kültürünü, inancını, doğasını yaşatacak projeler üretmek.
Yapılan çalıştıydan sonra yayımlanan bildiride şunlar kaydedildi: "Tunceli'de yapılan ve yapılaması planlanan baraj ve HES projeleri, geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan onlarca köyün yaşam olanaklarını doğrudan ve dolaylı olarak tehlikeye sokmakta, ciddi bir insan göçünün habercisi olarak görülmekte.
Projeler sonunda yaşam alanlarının ve kaynaklarının sular altında kalması 90'lı yıllarda yaşanan köy boşaltmalarıyla yapılan sürgünlerden daha çok kişinin bölgeden uzaklaşmasına sebep olacak.
Ayrıca Tunceli'de yaşamın ekonomik ve kültürel altyapısını oluşturan doğanın katledilmesi bu göçlerin geri dönüşü olmayan göçler olmasına yol açacaktır.
Yapılacak baraj ve HES projeleri sonunda kutsal sayılan birçok ziyaret yok olup gidecek ve halk mitolojisi darbe alacak.
Tunceli doğasının sahip olduğu zengin yaban hayatı ve zengin bitki örtüsü baraj projeleri sonunda yok olma tehdidiyle karşı karşıya.
Bu projelerle iklimde yaşanacak değişimler sonucu kar yağışı gerçekleşmeyecek, bölgenin akarsu kaynakları kuruyacak, yakaşık 30 ile 50 yıl sonrasında akarsu ve barajlar sonucu oluşan göl yatakları bataklıklara dönüşecek.
Bu bataklıklar sonucu bölgede oluşacak bakteri ve mikroplar salgın hastalıklara neden olacak, bölgeyi canlılar için yaşanmaz bir yer haline dönüştürecek.
Ayrıca akarsular etrafında bulunan ormanların binlerce dönümü ya sular altında kalacak ya da barajların inşaatı için yok edilecek.
Akarsuda ya da su yatakları etrafında yaşayan ender ve bölgeye özgü bir çok bitki ve hayvan çeşidi barajlar yüzünden sular altında kalacak ve yaşanılacak iklimsel değişiklikler sonucu çölleşmeyle doğal yaşamları yok olacak."
Ayrıca 1. derece deprem bölgesi olan Tunceli, bu açıdan da barajların yapılmasına uygun bir yer değil diyen geleceğin mimar ve mühendisleri bu yıkım projelerinin durdurulmasını istedi.