Milyon dolarlık sorunlara KOSGED destekli çözümler
Bir havayolu şirketi rötar zararını nasıl asgariye indirir? Ya da bir GSM firması baz istasyonlarını nerelere kurmalıdır? Artık, bu soruların cevabını KOSGEB desteğiyle kurulan bir şirket veriyor. Duygu Demirdağ ve kameraman Onur Özel'in hazırladığı "Yarına Kredi" haber dizisinin bu bölümünde Türkiye'nin ilk karar destek çözümleri şirketi var.
3 yıl önce elinde iyi bir fikir vardı. Bugünse, yıllık cirosu 4 milyon doları bulan bir şirketin sahibi.
Bir banka ATM'lerine ne kadar para koymalı ya da bir havayolu şirketi rötar yapan uçakların yarattığı sıkıntıları nasıl çözmeli? Farklı sektörler, büyük problemler ama hepsi aynı ofiste çözülüyor... KOSGEB desteğiyle kurulan Türkiye'nin ilk karar destek çözümleri şirketinde.
Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik bölümü mezunu iki ortak, KOSGEB'e proje sunduklarında hiçbir sermayeleri yoktu. Ama girişimci olmanın tarifini biliyorlardı.
Şirket ortağı Toga Kurt, "3 tane önemli nokta var. Yenilikçi bir iş fikri olması, yapılabilir olması ve satılabilir olması... 2 kişi başladık şu an 42 kişilik bir ekibimiz var" diyor.
Peki Türkiye'de bir ilki gerçekleştiren şirket tam olarak ne yapıyor? Özetle, farklı sektörlerin problemleri için yazılımlar üretiyorlar:
"Örneğin ATM'lere para çekmeye gidiyoruz. Orta ölçekli bir banka 100 milyon TL'nin üzerinde bir parayla bu operasyonu yürütmeli. Ne kadar çok para koyarlarsa bizim gittiğimizde para bulma ihtimalimiz o kadar yüksek ama o parayla başka şeyler de yapabilirler. Yaptığımız çalışma bankaların sadece yeterince para koymasını sağlıyor. Yüzde 20-30 daha az para koyuyorlar."
Firma farklı projeler için destek görüyor. Siber saldıralara karşı geliştirdiği sistemle AB'den aldığı 10.5 milyon euroluk fon ve TÜBİTAK'la yaptığı çalışma gibi.
Kurt, "TÜBİTAK destekli yaptığımız bir proje var. Bir sefer iptal olduğunda diğer uçuşları nasıl ayarlayalım ki yolcular daha az beklesin..." diyor.