Küresel iklim değişikliğini gözler önüne seren 13 karşılaştırma
Son birkaç on yıldan bu yana, küresel iklim değişikliği dünyanın her yerinde etkisini göstermeye başladı. NASA'ya ait uydu fotoğrafları da bu tehlikeli değişimi çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor.
Haberin Devamı
Küresel iklim değişikliği nedir?
/

Küresel iklim değişikliği, sıkça küresel ısınma kavramıyla karıştırılıyor olsa da iklim değişikliği daha kapsamlı bir durumu ifade eder. Başta kömür olmak üzere fosil yakıtların kullanımıyla atmosferdeki karbondioksit oranının artması bu iklim değişikliğinin ana sebebidir. Dünyanın belli yerlerinde sıcaklıklar oldukça artarken, bazı yerlerinde kışlar daha sert geçmeye başlar, ilkbahar ve sonbahar yağışları ciddi zararlar verebilecek su baskınlarına dönüşür. Buzulların erimesiyle dünya genelinde artan su seviyesi, insanların yaşanabilir topraklarını git gide okyanusların içine çekmeye başlar.
Nevada Sıradağı - Öncesi
/

Nevada Sıradağları'na kar yağış miktarı mevsim normallerine göre 2016'da 173 birim olarak görünürken 2017'nin aynı tarihinde sadece 8 birimlik bir yağış görünüyor.
Haberin Devamı
Nevada Sıradağı - Sonrası
/

Nevada Sıradağı, Kaliforniya'nın su ihtiyacını karşılayan üçüncü büyük kaynak ve bu kaynak kışın yağan kar sularıyla oluşuyor.
Peru Amazonu - Öncesi
/

Dünya için kritik öneme sahip Amazon yağmur ormanlarının Peru'daki bölümünün bir kısmında son on yıllarda ciddi bir kelleşme olduğu görülüyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Peru Amazonu - Sonarsı
/

1986'da yemyeşil görünen aynı bölge 2016'da açık yeşil ve pembelerle bezenmiş durumda. Pembeler tamamen kelleşmeyi gösteriyor.
Kuzey Kutbu -Öncesi
/

1970'lere ait olan Kuzey Kutbu'nun bu uydu fotoğrafı ile birkaç yıl öncesine ait fotoğraf arasında gözle görülür bir buzul erimesi görünüyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Kuzey Kutbu - Sonrası
/

Geçtiğimiz on yıllarda buzulların en az %12'sinin eridiği tahmin ediliyor.
Muson yağmurları - Öncesi
/

Sri Lanka'nın güneyinde bulunan bölgede 48 saat aralıksız süren muson yağmurları sonrası bölgede çok büyük bir su baskını oldu.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Muson yağmurları - Sonrası
/

Mayıs 2017'de gelen şiddetli muson yağmurlarının yarattığı su baskınları ile yüzlerce insan öldü ve büyük çapta maddi zarar oluştu. 48 saatlik bu yağışla gelen su baskınlarından toplam 630 bin insan etkilendi.
Kırgızistan - Öncesi
/

Kırgızistan'ın güneyi ile Çin'in kuzeybatı sınırını gösteren fotoğrafta vadiler ve şelaleler olduğu biliniyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Kırgızistan - Sonrası
/

Nisan 2017'de alınan uydu fotoğrafına göre vadilerde gözle görülür oranda kelleşme mevcut. Yağış oranına bağlı olarak da akarsuların debisinin düştüğü ve oldukça cılız su kaynaklarına dönüştüğü tespit edilmiş.
Florida/Georgia sınırı - Öncesi
/

Florida/Georgia sınırına yakın bölgedeki Okefenokee Vahşi Yaşam Alanı'nda başlayan yangın çok uzun süre kontrol altına alınamadı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Florida/Georgia sınırı - Sonrası
/

Kuru ve sıcak havanın etkisiyle hızla yayılan yangın günlerce kontrol altına alınamadı. Uydu fotoğrafında kırmızı görünen alan tamamen tahrip oldu.
Sahra Çölü - Öncesi
/

Afrika'nın kuzeybatısında bulunan Sahra Çölü'ne ait bu uydu fotoğrafı Şubat 1979'a ait.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Sahra Çölü - Sonrası
/

Sonraki yıllarda sadece çölün çok yüksek bölgelerinde ara ara görünen kar yağışlarına ait son fotoğraf, 2016'nın son günlerinde çekildi.
Kaskawulsh Buzulları - Öncesi
/

Kanada'da bulunan Kluane'deki Kaskawulsh bölgesindeki ekosistem son birkaç on yıl içinde oldukça büyük bir değişim geçirmiş. Eriyen buzul sularının yol açtığı değişimi ve yeni buzullar oluşmasını uydu fotoğraflarında görmek mümkün.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Kaskawulsh Buzulları - Sonrası
/

2016 öncesinde eriyen kar sularının Slims Nehri'ne katıldığı görülürken şimdi nehir neredeyse kurumuş durumda. Kar ve buzul suları Kaskawulsh Nehri'ne katılıyor. havzadaki buzulların hacmi de değişmiş durumda.
Soya fasulyesi ekim alanı - Öncesi
/

Dünyanın en büyük üçüncü soya fasulyesi ihracatçısı olan Arjantin'deki ekim alanlarında Aralık 2017 ve Ocak 2017 arasında görülen ağır sağanak yağışlar öncesi (Ocak 2015) görünüm.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Soya fasulyesi ekim alanı - Sonrası
/

Yıkıcı yağışlar sonrası ekim alanları Ocak 2017'de fotoğraftaki gibi görünürken dünya genelinde soya fasulyesi fiyatları bir anda tavan yaptı.
Kontrol edilemeyen yangın - Öncesi
/

Arjantin'in Pampas bölgesinde 2016 Aralık ortası başlayan ve kontrol altına alınamayan 20'den fazla yangın 1 milyon hektarlık bir bölgede etkili oldu.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Kontrol edilemeyen yangın - Sonrası
/

Yangınların başlamasından yaklaşık 2 hafta sonra çok büyük bir alanın kullanılamaz olduğu ve doğal yaşamın tamamen yok olduğu görülüyor.
Su baskını - Öncesi
/

Bu yıl Mart ayının ortalarında başlayan kuvvetli yağışlar Peru'nun çok büyük bir bölümünde olumsuz etkilere yol açtı. Yağışlarla oluşan su baskınları neticesinde 60'dan fazla insan hayatını kaybederken 70 bin insan da evini kaybetti.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Su baskını - Sonrası
/

Kuvvetli yağışlar ve su baskınları sebebiyle 7 bin 500 kilometre yol tahrip oldu ve 509 köprü ağır hasar gördü.
Şangay'da kentleşme - Öncesi
/

Şangay'ın nüfusu 1982'de 12 milyonken 2016'da tam iki katına çıkarak 24 milyon oldu.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Şangay'da kentleşme - Sonrası
/

1984'te 308 kilometre kare olan bölge, 2014'te 1302 kilometre kareye ulaştı. Popülasyonun artışı ve yeşil alanları zamanla kente dahil olmasıyla birlikte bölgesel sıcaklıkta %81 oranında artış gerçekleşti.
Kuzey Buz Denizi - Öncesi
/

1984-2016 arasında, Kuzey Buz Denizi'ndeki buzullarda 110 bin kilometre karelik erime tespit edildi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Kuzey Buz Denizi - Sonrası
/

Bölgedeki en yeni buzullar için mavi-gri, en eski buzullar beyaz ile gösteriliyor.