Kış saatine geçiyoruz!
"İleri saat" uygulaması, bu gece saatlerin 04.00'te bir saat geri alınmasıyla sona erdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "İnsanlar bugünden itibaren boş yere gün ışığında bir saat uyumuş olacak. Yaz saati sürekli devam etsin. Gün ışığından daha fazla yararlanalım" dedi.
Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla her yıl uygulanan ileri saat uygulaması 28 Mart Pazar günü saat 03.00'te saatlerin bir saat ileri alınmasıyla başlamıştı.
Bu yılki ileri saat uygulamasıyla yaklaşık 600 milyon kilovatsaat (kWh) enerji tasarrufu sağlandığı tahmin ediliyor.
Bu, orta ölçekli bir hidroelektrik santralin yıllık elektrik üretimine tekabül ediyor.
Avrupa ülkeleriyle eş zamanlı olarak uygulanan ileri saat uygulamasına her yıl mart ayının son pazar günü saatler 03.00'te bir saat ileri alınarak başlanıyor, Ekim ayının son pazar günü saatlerin 04.00'te bir saat geri alınmasıyla sona eriyor.
İleri saat uygulamasına ilişkin açıklamada bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "İnsanlar bugünden itibaren boş yere gün ışığında bir saat uyumuş olacak. Yaz saati sürekli devam etsin. Gün ışığından daha fazla yararlanalım" dedi.
Yıldız, enerji tasarrufu için sürekli ileri saat uygulamasında kalınması gerektiğini söyledi.
Enerji Bakanlığı, sürekli ileri saat uygulamasıyla ilgili uzun bir süredir çalışma yapıyordu. Sürekli ileri saat sistemi gündeme geldiğinde Dışişleri Bakanlığı "Avrupa ile saat uyumsuzluğu yaşanacağı" gerekçesiyle olumsuz görüş beyan ederken, Türk Hava Yolları da (THY) uçuş takvimi nedeniyle uygulamanın en az bir yıl öncesinden netleşmesini istemişti. Bazı bakanlıklar ise ticarî ve sosyal yaşama katkı yapacağı gerekçesiyle olumlu görüş beyan etti. Özellikle doğu illerindeki iş dünyası sürekli ileri saat fikrine destek verdi. Konunun gündeme gelmesi üzerine Başbakanlık, Enerji Bakanlığı'ndan görüş istedi. Başbakanlık'tan sonra konu TBMM gündemine geldi ve halen çalışma Meclis'te bekliyor.
Enerji Bakanlığı, sürekli ileri saat uygulamasıyla ilgili çalışmaları hızlandırıyor. Daha önce başlatılan ve Başbakanlık'tan da görüş alarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gönderilen "sürekli ileri saat uygulaması" kalıcı hale getirilecek. Bakan Yıldız, konuyla ilgili daha önceki çalışmaları da dikkate alarak yeni bir değerlendirme yapacaklarını söyledi. Önceki çalışmada bazı kurumların lehte veya aleyhte görüş bildirdiklerine vurgu yapan Yıldız, "Biz de çalışmalarımıza bunları dikkate alarak devam edeceğiz." değerlendirmesi yaptı. Bir grup gazeteci ile sohbet eden Yıldız şöyle konuştu: "Bakanlığımız bünyesinde belli çalışmalar var. Önümüzdeki dönemde THY uçuşları, telekomünikasyon sistemi ve uluslararası bağlantılar gibi konularla bağlantılı olarak bir çalışma yapacağız."
"Van'daki deprem, gözleri Akkuyu'da yapılacak nükleer santrale çevirdi." değerlendirmeleri üzerine de Bakan Yıldız, Akkuyu'nun bölgedeki fay hattına 130 kilometre uzakta olduğu cevabını verdi. Yıldız, "Fay hattına santral yapmak cinayet olur. Akkuyu'da risk olsa Ruslar bırakın 20 milyar doları 2 TL'lik dahi yatırım yapmaz. Santral, Türkiye'nin en dayanıklı yapısı olacak. Van'da 7,2'ye apartman dayanıyorsa, nükleer santral nasıl olup da 9 şiddetine dayanmaz?" dedi.
Enerji Bakanı Taner Yıldız'a, Van depremi ile gündeme gelen Ermenistan nükleer santrali (Metsamor) soruldu. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nda üç defa bu santralin kapatılmasını istediklerini söyleyen Yıldız, "Ermenistan'a, bu santrali de kapatması karşılığında elektrik verilmesini düşünür müyüz?" sorusunu ise şöyle cevapladı: "Bunu bir çözüm olarak tartışabiliriz. Dışişleri Bakanlığı ile birlikte ulusal siyasetle çakışmayan bir şekilde tartışabiliriz.