Japonların kamikaze efsanesinin sırrı
Japonların deniz kuvvetleri birliklerin üstlendiği hava intihar saldırılarını İkinci Dünya Savaşı'ndan herkes hatırlar.
Haberin Devamı
/

/

Eski bir kamikaze pilotu şöyle anlatır: "Hedefe yaklaşırken, geminin merkezinde bir nokta belirleyip, dalışta tüm gücünüzle Hisatsu diye haykırırsınız. Bu noktada aslolan, çarpışma anına kadar gözünüzü açık tutmanızdır. Aniden alçaldığınızı hissedersiniz. Tam bu noktada gördüğünüz son şey annenizin yüzü olacaktır. Sonrasında artık yoksunuz."
Haberin Devamı
/

Peki neden bu saldırılara kamikaze deniyor?
/

Kamikaze sözcük anlamı itibariyle "ilahi rüzgar" "Kutsal rüzgar", "ruhani rüzgar", "tanrısal rüzgar" gibi anlamlara sahip.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Sözcüğün tarihi hikayesi ise Moğollara, Kubilay Kağan'a dayanıyor.
/

Moğolların Japonya seferleri, Yuan Hanedanı'nın imparatoru Kubilay Han tarafından Kore Yarımadası'ndaki Goryeo Krallığı'nın ele geçirilmesinden sonra Japonya'ya karşı düzenlenen 1274 seferi ( Bunei no Eki) ve 1281 seferi (Kōan no Eki) olmak üzere iki askerî sefer ve savaşı kapsar.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

İşgal girişiminin başarısız olması tarihsel açıdan büyük önem taşır.
/

Başarısızlık sonucunda Moğol İmparatorluğu'nun yayılmasının doğal sınırları belirlenmiş ve Japon ulusal tarihi de derinden etkilenmiştir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Japonlar adalarını başarıyla savunurlar ancak Moğol donanmasının yaklaşık yüzde 75’inin çok şiddetli fırtınada batmasının da istilanın başarısız olmasında payı büyüktür.
/

İşgal çok sayıda esere kaynaklık edecek ve Japon edebiyatında ilahi rüzgar anlamına gelen kamikaze kelimesinin ilk olarak bu dönemde kullanıldığı görüleür.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Ayrıca Japonya’nın II. Dünya Savaşı sonrası ABD Silahlı Kuvvetleri tarafından işgal edilmesi sayılmazsa adanın yıkıcı bir işgal tehlikesiyle yüz yüze kaldığı tek durumdur.
/

Kubilay' ın ordusuna karşı Japonların savaşı kaybetmesi bekleniyordu. Ancak bu kamikaze fırtınası her şeyi değiştirdi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Aslında bunun bir efsane olduğu iddia ediliyordu. Ancak yeni bir araştırma her şeyi değiştirdi. Massachusetts Üniversitesi'nden ekolojist Jon Woodruff, kamikaze olayının gerçek olduğuna dair bir kanıt bulduğunu açıkladı.Özel olarak bu konuyla ilgilenen ve olayın yaşandığı belirtilen bölgeleri ziyaret eden Woodruff geminin kalıntılarının olduğu iddia edilen göl yatağındaki çökeltilerin 13. yıl sonunda iki önemli fırtına olduğuna dair kanıt olduğunu belirtti.
/

Göllerin altında gömülü çökeltiler geçmişe dair hava kayıtlarının belirlenmesini sağlayabiliyor.