İsrail’de Osmanlı dönemine ait balıkçı evi bulundu
İsrail’in Aşkelon kentinde Osmanlı dönemine ait bir balıkçı evi bulundu.
Aşkelon, İsral’in güney bölgesinde, Gazze Şeridi’ne pek de uzak sayılmayan bir bölgede yer alıyor. Şehrin kuzey bölgesinde yapılan kazı çalışmalarında keşfedilen üç odalı bu balıkçı evi, sahil yaşamıyla ilgili birçok objeyle dolu. Live Science'ın haberine göre arkeologlar, olta, palanga çengeli, balıkçılıkta kullanılan ağırlık ölçüleri, taş çapa ve bronz çan gibi birçok kalıntı bulduklarını belirtti.
Bu keşif için kazı direktörleri Federico Kobrin ve Haim Mamliya, “Balıkçılık endüstrisi ile ilişkilendirebildiğimiz Aşkelon’daki ilk yapı” diyor.
Arkeologların söylediklerine göre ev, sahil yaşantısının gereklilikleri göz önünde bulundurularak inşa edilmiş: Sert rüzgar ve fırtına dalgalarından korunması için evin girişi kuzeye bakacak şekilde yapılmış. Bu balıkçı evi, proje kapsamında keşfedilen yapılardan yalnızca biri, arkeologlar ayrıca bir gözetleme kulesi de keşfettiklerini bildirdi. Kazı direktörleri, “Kule, sahil şeridinin ve Akdeniz’in net bir şekilde görülebileceği yüksek bir tepeye konumlandırılmış, böylelikle bu kuledeki herhangi biri Aşkelon ve Ashdod Yam’ın antik limanları arasında gelip giden gemilere sinyaller gönderip onları yönlendirebilirdi” diye değerlendirmelerde bulundu.
Aşkelon bölgesi 1517’den Birinci Dünya Savaşı’nın sonuna kadar Osmanlı yönetimindeydi.