İlk evcil kediler Vikingler ile seyahat ediyorlardı
Kedilerin ilk ne zaman evcilleştirildikleri konusu belirsizliğini halen korusa da son araştırmalar, antik kedilerin Vikingler ve çiftçiler ile birlikte seyahat ettiklerini ortaya koydu.
Fare avcıları kendi başkanlarını seçecek
Sosyal medya fenomeni Tombili hayatını kaybetti
Yüzünüzde kocaman bir gülümseye sebep olacak 18 fotoğraf
Araştırmacılar, kedilerin dünyaya iki farklı göç dalgasıyla yayıldıklarını belirtti. İlk dalgada kedilerin çiftçiler ile birlikte Orta Doğu’dan doğu Akdeniz’e doğru bir yayılım yaptıkları, ikinci dalgada ise bu yayılımın ana merkezinin kedilerin kutsal kabul edildiği Mısır olduğu ve oradan Avrupa ile Afrika’ya doğru bir yayılımın söz konusu olduğu iddia edildi.
Livescience sitesinin haberine göre, bu buluşlar, arkeolojik alanlarda muhafaza edilen 209 kedi kalıntısının mitokontriyal DNA’larında yürütülen çalışmalar sonucunda ortaya çıktı. Yapılan araştırma, 14 - 16 Eylül tarihleri arasında Oxford Üniversitesi Doğa Tarihi Müzesi’nde düzenlenen Yedinci Biyomoleküler Arkeoloji Sempozyumu’nda duyuruldu.
Kediler hep köpeklerin gölgesinde kaldı
Yetersiz bulgular sebebiyle kedilerin evcilleştirilmesi üzerine araştırmaların hep köpekler üzerine yapılan araştırmaların ardında kaldığını vurgulayan araştırmacı Eva-Maria Geigl, kediler ile insanlar arasındaki ilk etkileşimin aslında tarımın başladığı dönemlere denk geldiğini arkeolojik bulguları göz önünde bulundurarak iddia ediyor.
2004’te Science dergisine konuşan araştırmacılar, Kıbrıs’ta bir insan ile kedinin beraber gömüldükleri 9 bin 500 yıl öncesine dayanan bir mezar bulduklarını bildirmişlerdi. Bu keşiften önce, bilim insanları kedilerin ilk kez 4 bin yıl önce Mısır’da evcilleştirildiklerini düşünüyordu.
Köylüler tarafından yetiştirildikleri iddiası
2013 yılında ise başka bir grup araştırmacı, darı ile beslenen birkaç kedinin bulgularını göz önünde bulundurarak kedilerin Çin’de 5 bin 300 yıl önce evcilleştirildiklerini ve bu kedilerin kemirgenlerden kurtulmak amacıyla köylüler tarafından yetiştirildiklerini iddia etmişti.
Nature dergisine göre, Geigl ve ekibinin yürüttüğü bu son araştırma kedi popülasyonundaki ikinci dalgayla gelen büyüme ve yayılmanın birinci dalgadan yıllar sonra gerçekleştiğini ortaya koydu. Kuzey Almanya’da vaktiyle Vikinglerin hakimiyetindeki bölgede bulunan Mısır kedilerine ait mitokontriyal DNA’ların incelenmesi sonucunda kedilerin o bölgeye milattan sonra 700 ile milattan sonra 1000 tarihleri arasında gelmiş olabilecekleri öne sürüldü ki bu tarih, ilk dalgadan yaklaşık 696 yıl sonraya işaret ediyor.