hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hayvanlar için hiç de eğlenceli değil!

    Hayvanlar için hiç de eğlenceli değil
    expand

    Geçtiğimiz günlerde, hayvan haklarını gözeten gelişmiş ülkelerden biri değil, Bolivya, dünyada bir ilke imza attı ve sirk gösterilerinde hayvan kullanımını tamamen yasakladı. Gerekçe, "gaddarlık"tı... Sirklerdeki kötü muamele görüntüleri bir süredir internette yayılıyor. Uluslararası hayvan hakları örgütü PETA'nın ele geçirdiği en son görüntüler de Bolivya'nın kararına şapka çıkartacak cinsten...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sirklerde yapılan numaralar izleyenleri hayran bırakır. Çocuklar için en eğlencelisi tartışmasız vahşi hayvanlarla yapılan şovlardır; tek ayağı üzerinde duran filler, alev çemberinden atlayan kaplanlar...

    Ama, PETA'nın yaptığı gibi, sirklerin parlak perdelerinin arkasına geçtiğinizde "eğlendirmeye mahkum" hayvanların çaresizliğini görürsünüz. PETA'nın yayınladığı en son görüntülerde, dünyaca ünlü bir Amerikan sirkinin eğitmenlerinin, sahneye çıkmadan hemen önce filleri nasıl"itip kaktığı" görülüyor. Hayvanlar aleminin bu son derece akıllı dev yaratığına yapılan muamele, belki sirke giderken bir daha düşünmenize yardımcı olur...

    Video 1: Sirklerde fillere kötü muamele (Şiddet unsurları içerir)

    Video 2: PETA'nın ele geçirdiği 2009 tarihli video (Şiddet unsurları içerir)

    Çelik kancayla vuruluyor

    Görüntülerde, Ringling Bros. ve Barnum & Bailey Sirki eğitmenleri, sahneye çıkmaya hazırlanan filleri, dev gövdelerini 10 santim önde tuttular ya da kendilerinden hareketi mükemmel bir biçimde yerine getirmediler diye "terbiye" ediyor.

    Bazı görüntülerde ise, hayvanlara bir "kabahat"leri yokken vuruluyor.

    Fillerin başına, yüzüne, kulaklarına, hortumuna ve bacaklarına, çelik kancalı maşa benzeri bir "eğitim" sopasıyla vuruluyor.

    "Kancayı batır. Bağırdıysa tamamdır"

    Sirkin filleri arasında 25 yaşındaki Tonka da bulunuyor. Tonka, 1989'dan beri, yani 20 yıldır bu sirkin elemanı. Tonka, sirkte dünyaya geldiği için doğal yaşam nedir bilmiyor, sirkte kendisine öğretilen tek ayak üzerinde durma, hortumunu yukarı kıvırma gibi numaraları yıllardır tekrarlayıp duruyor.

    Kalan ömrü, tüm sirk hayvanlarında olduğu gibi, zincirlerle kafesler arasında geçip gidiyor. Bir ülkeden diğerine gidip geliyor.

    Bir başka sirkin elemanı olan ve işi babasından öğrenen fil eğitmeni Tim Frisco, fillerin nasıl "terbiye" edileceğini şöyle anlatıyor: “Kancayı batır. Çığlığını duyduğun zaman dikkatini çektin demektir."

    Sirk hayvanları

    Kırbaç, dar tasma, ağızlık, elektrik şoku, çelik kancalı sopa ve diğer acı veren aletler, sirklerde filler ve diğer hayvanlar için kullanılan acı verici materyaller arasında.
     
    Amerikan sirkine dava açıldı ama PETA sonucun pek tatmin edici olmayabileceği endişesini taşıyor.

    Filler unutmaz!

    Sirklerde kullanılan vahşi hayvanlar, erken yaştan itibaren, kendilerini izleyenleri eğlendirecek hareketleri öğrenmek üzere eğitime tabi tutuluyor. Eğitim süreci genellikle kibar ve hoşgörülü değil; dayak ve şok verme hayvanları "hizaya getiren" yöntemler arasında.

    Ara sıra sirklerden kaçan filler haber bültenlerine konu oluyor, genellikle zaptedilemeyip sokakta tehdit yarattıkları için vurularak öldürülüyorlar.Bazen de fillerin
    intikamını okuyoruz. Çünkü filler unutmaz. Güçlü hafızaları meşhurdur. Haberlere konu olan intikam hikayelerinde başrolü genellikle fillerle birlikte "terbiyeci"leri paylaşıyor.

    Fillerin ortalama yaşam süresi 60-80 yıl arasında. Doğal yaşam alanlarının yok edilmesi ve fildişi için avlanmaları nedeniyle filler nesli tehlike altındaki hayvanlar arasında.



    Trapezcilere, palyaçolara kimsenin lafı yok!

    Kimsenin trapezcilere, jonglörlere, palyaçolara, ip cambazlarına ve akrobatlara sözü yok ama hayvanların eğlence dünyasına ait olmadığı görüşü gitgide daha çok ülkede destek buluyor. İsveç, Avusturya, Kosta Rika, Hindistan, Finlandiya ve Singapur'da eğlence dünyasında hayvan kullanımı yasaklandı veya kısıtlandı. Bolivya ise, sirklerde evcil hayvan kullanımını bile yasakladı.

    İnsana yönelik şiddet haberlerinden bile başını kaldıramayan Türkiye için böyle bir karar lüks mü? Bolivya, Kosta Rika, Hindistan bile bu kararları alabilirken, Türkiye neden bir yerlerden başlamasın?..

    Sirk hayvanları

    PROTESTO İÇİN: PETA'nın formunu doldurarak fillere yapılan muameleyi protesto edebilirsiniz.

    Yazı, PETA sayfasındaki bilgilerden derlenmiştir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow