hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Greenpeace, Erdoğan'ı Japonya'ya davet etti

    Greenpeace, Erdoğanı Japonyaya davet etti
    expand

    Greenpeace Akdeniz, bugün gerçekleştirdiği basın toplantısında Japonya’da yaşanan nükleer felaketin boyutlarını değerlendirdi ve Hükümet’in her şeye rağmen Türkiye’de nükleer enerji planlarına son hız devam etmesini eleştirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Greenpeace,Japonya’da yaşanan deprem ve tsunami ardından gerçekleşen nükleer felaketin değerlendirildiği bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Dr. Uygar Özesmi ve nükleer fizik uzmanı Prof. Dr. Hayrettin Kılıç, nükleer enerjinin tehlikelerine dikkat çekti ve Hükümet’ten, Çin’in, Almanya’nın, İsviçre’nin ve hatta Venezuela’nın yaptığını yapmasını istedi.

    Tüm dünyanın nükleer enerji santrallerini sorguladığı günlerde, Başbakan Erdoğan'ın Rusların Türkiye’de yapacağı nükleer santralle ilgili olarak Rusya’da Medvedev’le görüştüğünü ve nükleer santralleri tüp gazla karşılaştırdığının hatırlatıldığı toplantıda konuşan Dr. Uygar Özesmi, “Çok değil, bundan bir yıl önce Enerji Bakan’ı Taner Yıldız ofisimizi ziyaret ettiğinde, kendisine bütün samimiyetimizle, ‘nükleer ile yaşamaya hazır mısınız?’ diye sormuştuk. Kendisi de ‘Evet! Nükleer ile yaşamaya hazırım’ diye cevap vermişti. Merak ediyorum, Japonya’da Fukuşima Nükleer Santral’inde yaşanmakta olan felaketi televizyon kanallarından izlerken, Bakan Yıldız, aynı cevabı tekrar verebilir mi?" dedi.

    Özesmi, "Sayın Erdoğan, Rusya’ya gittiği gibi bugün Japonya’ya gidebilir mi? Fukuşima nükleer santralinin 30 km yakınına giderek yine günlerdir dile getirdiği fütursuzca sözleri aynı rahatlıkla dile getirebilir mi? Biz kendi hükümetimizden nükleer santral planını durdurmasını beklerken, Başbakan Japonya’da yaşanan felaketin boyutlarını eve tüp gaz almakla karşılaştırdı. Ancak Türkiye’de insanların hayatı bu kadar ucuz olmamalı. Hükümet, Çin’in, Almanya’nın, İsviçre’nin ve hatta Venezuela’nın yaptığını yapmalı. Başbakan, nükleer santral planını durdurmalı” şeklinde konuştu.

    Konuşmasında Japonya’da yaşanan felaketin boyutlarına dikkat çeken Prof. Dr. Hayrettin Kılıç da “Fukuşima Daiçi santralinde, 14 Mart gecesi 12.30 itibariyle yapılan radyasyon dozu ölçümleri santral 3130 Micr Sivert /saat yani, 310 milirem/saate ulaşan çok yüksek düzeyde radyasyon dozu ölçülmüştür. Bunu daha açık ifade etmek gerekirse, Amerika’da nükleer santraller civarında yaşayan halk için bir yılda kabul edilebilir doz miktarı 1 YILDA 100 miliremi geçemez. Oysa ilk 5 gün içerisinde Fukuşima’dan yayılan radyasyon dozu bir senede alınanın 3600 misline ulaştı. Ayrıca Enerji Bakanı’nın bahsettiği gibi Japonya’daki reaktörler o kadar da eski değil. Zaten reaktörlerin eski ya da yeni olması değil, soğutma problemi risktir. Rus nükleer teknolojisindeki sıkıntı malzeme sıkıntısıdır, batı standartlarında değildir. Japonya’nın ise Sinop’ta kurmayı planladığı santral Amerika’dan lisans alamadı. Meydana gelen kazayı sadece deprem derecesiyle veya tsunaminin boyuna bağlamak mümkün değildir. Teknolojik problemler varsa, dizaynı yapan şirketler ve lisans veren hükümetler sorumludur!” diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow