Doğayla ilgili oldukça faydalı 9 bilgi
Yaşadığımız kıtadaki insan popülasyonunun çok büyük bir kısmı şehir merkezlerinde yaşar. Buna bağlı olarak da bitkiler, hayvanlar ve diğer canlılarla pek de karşılaşmayız. Dünyanın kendi doğal ekosistemi içinde işler nasıl yürür, bunlarla ilgili hap gibi faydalı ve ilginç bilgileri derledik.
Haberin Devamı
Mercan kayalıkları su altı hayatı için vazgeçilmez
/

Mercan kayalıkları yoğun bir yaşam olan su altında oldukça önemli bir işleve sahip. Hatta birçok otorite mercan kayalıkları için "denizlerin yağmur ormanları" der. Oldukça yüksek oranda kalsiyum karbonat içerirler. Bu özellikleri dolayısıyla birçok yaşamın temel basamağını oluştururlar.
Canlı türlerin yarısının evi yağmur ormanları
/

Genelde ekvator çevresinde bulunan yağmur ormanları yılın çoğu döneminde sıcak ve yağışlı oluyor. Bu da hayvan ve bitki çeşitliliğinin kilit noktasını oluşturuyor. Bu bölgelerde yaşayan canlılar sadece hayvanlar ve bitkiler değil, aynı zamanda mikroskobik organizmalar ve küfler için de en yoğun yaşam alanı olarak görülüyor. Bu tropikal yağmur ormanlarındaki bitkiler, dünyanın oksijen ihtiyacının %40'ını tek başına karşılıyor.
Haberin Devamı
Çöl yaşamı için suyu idareli kullanmak şart
/

Çoğu insanın bildiği gibi dünya üzerinde çokça çöl vardır. Burada hayatta kalmak için suyu idareli kullanmak şarttır. Mesela kaktüsler, suyu idareli kullanmaları ve dayanıklılıkları dolayısıyla aylarca yağmur yağmasa bile hayatta kalabilirler. Mesela Nevada'da yaşayan kanguru faresi ise asla su içmez, buna ihtiyaç duymaz. Su ihtiyacını yediği besinlerden karşılar.
Otlaklar sanıldığı kadar önemsiz değil
/

Afrika'dan Amerika'ya dünyanın her yerinde bulunan otlaklar genellikle yarım yağış bölgelerinde görülür. Farklı mevsimlerde farklı boyutlarda olan otlar özellikle yabani yaşam için hem besin hem de barınak olması açısından olmazsa olmazdır.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Tundrada hayatta kalmak hiç de kolay değil
/

Tundralarda genellikle mevsim hep kış gibi olur. Genellikle bu bölgeler kuzey ve güney kutup noktalarına yakın yerlerdir. Bu bölgeler dünyanın en yüksek yükseltilerinden oluşur.
Okyanus diplerinde oldukça güçlü bir yaşam mevcut
/

Okyanusların çok derinlerinde bulunan su altı volkanları tıpkı bir fabrika bacası gibidir. Bunlar sıcak su, gaz ve metan gibi kimyasallar püskürtür. Bu bölgeler genelde hidrotermal yarıklar olarak adlandırılır.Bu bölgeler yaşam için oldukça derin ve karanlık olmasına rağmen bazı canlılar buralara bayılır.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Bataklıklar minik yavrular için olmazsa olmaz
/

Bataklıklar; tatlı su, tuzlu su veya her ikisinin karışımına sahiptir. Buralar, suda yaşayan birçok hayvan ve bitkinin evidir. Balık, kurbağa ve timsah gibi bazı hayvanların yumurtalarını bırakması için oldukça uygun yerlerdir.
Kuzey ormanları birçok ağacın anavatanı
/

Çoğunlukla Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'daki iklim dolayısıyla oldukça büyük ormanlar oluşmuştur. Bu ormanlardaki ağaçlar genellikle yıl boyu yeşil renklerini koruyabilen türlerdendir. Bu bölgelerde ayı, kirpi gibi hayvanlar yaşar.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Büyük şehirlerde bile doğal yaşam zinciri var
/

Büyük şehirlerdeki ekosistemler oldukça ilginçtir. Birçok hayvan yaşam bölgelerini, insanlar, yollar ve binalarla paylaşır. Bazı büyük şehirlerde doğal yaşamın güvenli bir şekilde devamını temin etmek için yollar yer altına yapılır ya da hayvanların kullanabileceği şekilde doğal üst geçitler oluşturulur.