hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Antoninler 1800 yıl sonra yeniden akacak

    Antoninler 1800 yıl sonra yeniden akacak
    expand

    Burdur'un Ağlasun ilçesinde bulunan Sagalassos Antik Kenti'ndeki yaklaşık bin 800 yıllık Antoninler Çeşmesi'nin restorasyonunun 2010 yılında tamamlanacağı ve çeşmenin aktif hale getirileceği bildirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sagalassos Antik Kenti'ndeki restorasyon çalışması devam ediyor. Antik kentte bulunan yaklaşık 1800 yıllık Antoninler Çeşmesi'nin restorasyonunu yürüten Mimari Restorasyon Uzmanı Semih Ercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aygaz'ın sponsorluğunda devam eden çalışmaların 2010 yılında tamamlanacağını belirtti.
     
    Çeşmenin Sagalassos Antik Kenti'nin en görkemli yapılarından olduğunu belirten Ercan, çeşmenin tarihte yukarı agoraya sosyal ve estetik bir bütünlük kazandırması amacıyla inşa edildiğini belirlediklerini anlattı.
     
    Çeşmenin 10 metre yükseklikte ve 30 metre genişlikte olduğunu dile getiren Ercan, şöyle konuştu:
     
    "Anıtsal çeşme, MS 500 yıllarında meydana gelen büyük depremden sonra yapıldığı sanılan kapsamlı bir onarımdan geçmiş, yapıda bazı değişiklikler yapılarak kısmen yeniden inşa edilmiş. MS 650 yıllarında meydana gelen ikinci büyük deprem, tüm şehirle beraber anıtsal çeşmeyi de yıkıp yerle bir etmiş.
     
    Üzeri erozyon sonucu tamamen toprakla kapanmış olan görkemli çeşmenin kalıntıları 1994-1995 yıllarında Belçika Leuven Katolik Üniversitesinden Kazı Başkanı Prof. Dr. Marc Waelkens tarafından yapılan kazılarla gün ışığına çıkartıldı.
     
    Kazılar sonucunda yapının podyumunun halen ayakta olması ve yapı taşlarının, kırılıp parça parça olmasına karşın, büyük çoğunluğunun mevcut ve çok iyi korunmuş bir durumda olması, anıtsal çeşmenin anastilosis tekniği kullanılarak yeniden ayağa kaldırılmasını mümkün kıldı."
     
    Antoninler'den yeni su akacak
     
    Semih Ercan, depremde yıkılan anıtsal çeşmenin özgün elemanlarını kullanarak yapıyı ayağa kaldırmayı istediklerini, mevcut su kaynağını da kullanarak çeşmeye özgün fonksiyonunu yeniden kazandırmak istediklerini dile getirdi.
     
    Yapının çevresinde düzenlemeler yapılarak, anıtın çevresiyle uyumlu olmasını sağlayacaklarını belirten Ercan, "Yukarı agora alanını suyu halen akan çeşmesi ve çevresindeki yapılarıyla yeniden canlandırmak, projenin uzun vadedeki esas hedefidir" dedi.
     
    Ercan, sözlerini şöyle tamamladı: "Binaya ait yaklaşık 3 bin 500 adet kırılmış parça birleştirilerek statik bütünlüğü olan ve çoğunluğunda eksik kısımlar bulunan yaklaşık 400 bloka dönüştürülmüştür. Yapının ve blokların dokümantasyonu ve mimari araştırmaların yanında, denemeler sonucunda blokların yapıdaki özgün yerleri anlaşılmıştır.
     
    Projenin ikinci aşamasına 2001 yılında, restorasyon ekibine taş ustalarının da katılımıyla başlanmıştır. Yapının tamamının ayağa kaldırılmasıyla projenin ikinci aşamasının 2010 yılında tamamlanması öngörülmektedir. Yapı bu haliyle sökülüp depreme karşı güçlendirilerek tekrar ayağa kaldırılacak."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow