34 ülkeden adayların Türkçe'deki başarı oranı yüzde 70’e ulaştı
Yunus Emre Enstitüsü’nün Türkçe Yeterlik Sınavı’na 34 ülkeden 652 aday katıldı. 39 sınav merkezinde eş zamanlı olarak uygulanan sınavda başarı oranı ise yüzde 70’e ulaştı.
Başarılı olan 468 adaydan 116’sına B2, 312’sine C1 ve 40 adaya ise C2 düzeyinde Türkçe Yeterlik Belgesi almaya hak kazandı. Türkçenin uluslararası ölçekte standart bir sınava kavuşması ve yurt dışından öğrenci kabulünü kolaylaştıran politikalara destek olunması amacıyla gerçekleştirilen TYS sonucunda Türkçe Yeterlik Belgesi’ne sahip olanlar, Türkiye’de herhangi bir üniversitede eğitim alma hakkı kazandıklarında Türkçe hazırlık sınıfı okumaktan muaf tutuluyor.
Türkçe Yeterlik Belgesi, öğrenciler kadar Türkiye’de ya da kendi ülkelerinde uluslararası faaliyet gösteren şirketlerde çalışmak isteyen bireylere, Türkçe tercümanlık yapmak isteyenlere ya da yurt dışında Türkçe öğretmek isteyen öğretmen adaylarına da iş başvurularında büyük avantaj sağlıyor.
Yabancı Öğrenci Sınavına (YÖS) katılan ve Türkiye’deki üniversitelere girmeye hak kazanan yabancı öğrenciler TYS’ye yoğun ilgi gösteriyor. Türkiye’de eğitim almak isteyen ve YÖS’te başarılı olan Azerbaycanlı öğrencilerin de TYS’ye ilgisi büyük. Bakü’deki TYS’ye giren adayların %70’ini 17-18 yaşlarındaki lise mezunu adaylar oluşturuyor. Bakü’den sonra en yüksek katılımın olduğu ikinci şehir; 97 adayın sınava girdiği Ankara oldu. Öğrenciler Türkçe Yeterlik Belgesi ile Türkiye’de eğitim görecekleri üniversitelerin Türkçe hazırlık sınıfından muaf olmayı hedefliyor. Sınava katılımın en yoğun olduğu şehirler ise şöyle devam ediyor; Saraybosna, Kiev, Tahran, Mogadişu, Priştine…
TYS’nin bundan sonraki ilk uygulaması 2018’in Temmuz ayında olacak. Yılda üç kez uygulanan TYS 2019 yılında da Ocak, Mayıs ve Ağustos aylarında yapılması planlanıyor. Yaklaşık 1 ay öncesinden başvuruların alındığı sınavların sonuçları 20 gün içinde açıklanıyor.