hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    1800 yıllık arkeolojik alan kaderine terk edildi

    1800 yıllık arkeolojik alan kaderine terk edildi
    expand

    Edirne'de, 2008 yılında yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan 1800 yıllık antik kent Hadrianapolis'in surlarına ait duvarlar, kaderine terk edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Roma İmparatoru Hadrianus'un Anadolu'ya geldiği dönemde inşa ettirdiği iddia edilen kaleye ait kalıntıların bulunduğu alanın hangi amaçla kullanılacağı 2 yıldır belirlenemezken, arkeoloji dünyasını heyecanlandıran eserlerin ortaya çıkarıldığı alan ot ve çöplerle kaplandı.

    Dilaverbey Mahallesi'nde bulunan Edirne Ticaret Borsası'na ait arsa, 2007 yılında bir şirket tarafından alışveriş merkezi yapımı için satın alındı.

    Ancak arsa, 3'üncü derece arkeolojik sit alanı olduğu için yatırım öncesi Edirne Müze Müdürlüğü tarafından sondaj yapıldı.

    Yapılan sondajda antik kent Hadrianapolis surlarına ait duvarlara ve geç Osmanlı dönemine ait eserlere ulaşıldı. Sondaj raporunun ardından Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, sondajın kazıya dönüştürülmesine karar verdi.

    1800 YILLIK SURUN ÇEVRESİNDE 30 İSKELET BULUNDU

    Edirne Müze Müdürlüğü tarafından 2008 yılında 2 arkeolog ve 12 işçinin katılımıyla başlayan kazılar 2 yıl sürdü. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile arsayı satın alan şirketin desteğiyle yürütülen kazılarda Roma İmparatoru Hadrianus tarafından inşa ettirilen antik kent Hadrianapolis'in surlarına ait 70 metrelik duvar ortaya çıkarıldı.

    Sur dibinde de Roma dönemine ait olduğu düşünülen 30 insan iskeleti bulundu. İskeletler, antropolojik inceleme için akademisyenlere teslim edildi. Kazı çalışmalarında top ve gülle parçaları ile Milet seramiği de ortaya çıkarıldı.

    SUR BULUNDU, ŞİRKET YATIRIMDAN VAZGEÇTİ

    Arkeoloji dünyasını heyecanlandıran kalıntıların ortaya çıkarıldığı alandaki kazı çalışmalarına maddi destek sağlayan arsa sahibi şirket, surun ortaya çıkarılmasıyla birlikte yatırımdan vazgeçti. 2009 yılında maddi imkansızlıklar nedeniyle kazı sona erdirildi. Kazının tamamlandığı günden bu yana alanın hangi amaçla kullanılacağı belirlenemedi. Belirsizlik nedeniyle hiçbir çalışmanın yapılmadığı kazı alanı, otlarla kaplandı, çevredeki işyerleri tarafından çöplük olarak kullanıldı.

    ÇALIŞMALAR TÜRKİYE TARİHİ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ

    Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, çalışmaların, Türkiye'nin tarihi açısından çok önemli sonuçlar verdiğini belirtti. Hadrianus döneminde inşa edilmiş olan surun bulunduğunu söyleyen Beksaç, şöyle konuştu:

    "Kazı yapıldığı esnada sadece sur duvarı değil buradaki koruma hendekleri ve diğer askeri tahkimatların da izleri bulundu. Yapılan kazı çalışmalarında çok sayıda iskeletle karşılaşıldı. Bunlar muhtemelen Edirne çevresindeki savaşların ardında kalan kişilerin cesetleriydi. Kazıların tamamlanmış olmasına rağmen bazı noktaları tamamlanamadı. Ödenek bulunamadı ve alanın kendi tartışmalı konumu nedeniyle sahip çıkan olmadı. Fakat arkeolojik verilerin çok önemli olması nedeniyle burada iş merkezi yapılması imkansız hale geldi. Böylece de burası sonuçsuz bir durum aldı."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow