1,5 milyon TL'lik ' 'aromatik cennet"
Antalya'nın Alanya İlçesi'nde 140 çeşit kokulu bitkinin yer alacağı, içerisinde oyun, spor, yürüyüş ve piknik alanlarının bulunacağı 'Aromatik Cennet Vadisi' Temmuz ayı sonunda turizme açılıyor. 190 bin metrekarelik araziye yapılan vadi 1,5 milyon TL'ye mal olacak.
Alanya'nın alternatif turizm olanaklarını arttırarak ilçenin marka değerini yükseltmek amacıyla Türkler Beldesi'ndeki Kargı Çayı çevresinde ve Antalya-Alanya Karayolu'nun 5 kilometre kuzeyindeki 190 bin metrekare alana 'Aromatik Cennet Vadisi' yapılıyor. Projesi, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) ve Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM) tarafından hazırlanan Aromatik Cennet Vadisi'nde 140 çeşit kokulu ve farklı görünüme sahip bitki, spor, yürüyüş ve piknik alanları ile küçük ziyaretçiler için oyun ve minyatür çizgi film kahramanlarının heykelleri bulunuyor.
Ziyaretçiler, Aromatik Cennet Vadisi'nin içinden akan Kargı Çayı üzerinde çelik halat üzerinde kayma sporu (Zip Lines) da yapılabilecek. Temmuz ayında tamamlanması planlanan ve her mevsim hoş kokunun hissedilebileceği vadinin yılda yaklaşık 100 bin ziyaretçi çekmesi bekleniyor. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'ndan (BAKA) 361 bin TL destek almaya hak kazanan proje 1,5 milyon TL'ye mal olacak.
140 çeşit bitki dikildi
Aromatik Cennet Vadisi fikrinin AÜ Alanya İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Güngör'den çıktığını belirten Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan, projeyi hayata geçirmeye karar verdiklerini söyledi. BATEM'den alınan 140 çeşit aromatik bitkinin vadiye dikilerek doğa ve kokunun bir araya getirildiğine dikkati çeken Kaymakam Doğan, şunları söyledi:
"Ormanlık alana 4 kilometre yok açtık. Bisiklet ve yürüyüş yolu yaptık. Atla gezinti için parkur ve ahırların da bulunduğu bu proje Türkiye'de ilk olacak. Kır gazinosu, çocuk bahçeleri, piknik alanları ve oturma grupları da oluşturduk. 4 kilometrelik yolun çevresini tıbbi ve aromatik bitkilerle nakış gibi işliyoruz. Bu vadiyi dünyanın en önemli alternatif turizm merkezlerinden biri haline getireceğiz."
Destek BAKA'dan
Projeye BAKA'nın 360 bin TL hibe desteği verdiğini anlatan Kaymakam Doğan, projenin maliyetinin Alanya Köylerine Hizmet Götürme Birliği'nin 2 yıllık gelirleri ile karşılandığını kaydetti.
Akdeniz Üniversitesi Alanya İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Güngör ise vadinin en temel özelliğinin tamamen kokulu bitkilerle donatılmış doğal bir ortam olması olduğunu söyledi. Kokulu bitkilerin yetişmesine uygun vadide, çam ağaçları ve kuş sesleri içinde bütün kokuların alınabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Güngör, "Benzeri olmayan bu vadi dünyaya örnek olacak. Gelecek yıl mayıs ve haziran aylarında buraya gelecek olanlar vadiye hayran kalacak" dedi.
Peyzaj Mimarı Erden Dursun da vadiye ilk etapta lavanta, karanfil, yasemin, ıhlamur, iğde, nane, fesleğen, kekik ve ada çayı gibi bitkilerin dikildiğini söyledi. Aromatik Cennet Vadisi'nin işletmesi, 9 Temmuz'da yapılacak ihaleyle bir firmaya verilecek.