hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    105 yıldır hiç ara vermeden çalışıyor

    105 yıldır hiç ara vermeden çalışıyor
    expand

    Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit zamanında Kayseri'de yapılan ve şehrin simgelerinden biri olan kuledeki saat 105 yıldır hiç ara vermeden çalışıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Saat Kulesi'ndeki makinenin bakımını 30 yıldır sürdüren Kayseri Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (KESOB) Başkanlığını da yürüten Kayseri Saatçiler Odası Başkanı Mustafa Alan, Sultan Abdülhamit'in emriyle 1906 yılında, Cumhuriyet Meydanı'nda Saat Kulesi ile ona bitişik olan Muvakkithane'nin (Güneşin hareketlerine göre namaz vakitlerinin belirlendiği yer) yaptırıldığını anlattı.

    Alan, 2. Abdulhamit'in insanların zamanı öğrenebilmesi için Osmanlı topraklarındaki önemli merkezlere saat kuleleri yaptırdığını anımsatarak, "Bunlardan birisi de Kayseri'deki meydanda bulunan saat kulemiz. İnsanların zamanı öğrenebilecekleri şimdiki gibi kollarında ya da ceplerinde saat yokmuş ve bu nedenle saat kuleleri yapılmasını emretmiş. Saat kulesindeki makine, Almanya'nın Leipzig kentinde yapılıp buraya getirilmiş. Kurmalı, şakülle, ağırlık sistemiyle çalışıyor. İçinde bir tane makina var ama kulenin 4 bir tarafındaki kadranda zamanı gösteriyor" dedi.

    Kayseri Büyükşehir Belediyesinin envanterinde bulunan Saat Kulesi'nin bakımı için Büyükşehir Belediyesinin Saatçiler Odasına belli bir para ödediğini ve kendilerinin de bakımını yaptığını bildiren Alan, şöyle devam etti:

    "Saat haftada bir kuruluyor ve periyodik bakımı yapılıyor. Ülkemizdeki ender çalışan saatlerden biri. Kulenin yapımında Ağırnaslı taş ustaları çalışmış. Yöreye has taşlar kesilip, işlenerek kule inşa edilmiş. Tarihi saat kulesi, Kayseri Kalesi, kalenin yanındaki Bürüngüz Camisi, Hunat Hatun Külliyesi ile birlikte şehrin sembolü haline geldi."

    Alan, Cumhuriyet Meydanı'nın ortasında bulunan Saat Kulesi'ndeki makinenin "105 yıl, 38 bin 325 gün ve 919 bin 800 saattir ara vermeden tıkır tıkır çalıştığını, tek bir makine ile 4 kadranda zamanı gösteren saatin akrebinin bugüne kadar 38 bin 325 kez, yelkovanı ise 919 bin 800 kez tur attığını" vurguladı.

    -Şehrin simgelerinden-

    Meydandaki saat kulesi ve ona bitişik olan muvakkithane, Kayseri Mutasarrıfı Haydar Bey döneminde 1906 yılında yaptırıldı. Saat kulesinin yapım masrafları Vilayet Muhasebe-i Hususiyesi (Özel İdare) tarafından karşılandı. Saat kulesi ve muvakkithanenin, Tavlusunlu Salih Usta tarafından inşa edildiği kaynaklarda yer alıyor.

    Kayseri'nin simgelerinden olan tarihi saat kulesi, kare planlı ve 10 metre yüksekliğinde olup, silmelerle üç kata bölünmüş, üzeri de piramidal çinko külah ile örtülüdür.

    Kesme taştan yapılmış kuleye doğu yönündeki yuvarlak kemerli bir kapıdan girilmekte. İçerisi silindir şeklinde olup, ortadaki helezoni bir merdivenle saatin bulunduğu bölüme çıkılmakta. Merdivenin ortasında 30 santimetre çapında
    yuvarlak bir açıklık bırakılmış. Buradan saatin kurularak çalışmasını sağlayan ilindir şeklindeki madeni ağırlık sarkmakta.

    Kulenin dört yöne bakan saat kadranları bulunmakta. Saat Kulesinin üzerinde dört tarafta yönleri gösteren dört çubuk bulunmakta, bunun ortasında da rüzgarın yönünü gösteren bir ok işareti yer almakta.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow