Dedektif Nasıl Olunur? Dedektif Olmak İçin Gerekenler Nelerdir? Dedektif Olma Şartları Nelerdir?
Dedektifler suçları soruşturan, kayıp kişileri bulan, delil toplayan ve olayla alakalı tüm özel bilgilere erişebilen profesyonel kişilerdir. Bu bağlamda dedektifler bir nevi gizli polis olarak sınıflandırılabilir. Dedektif olmak adına ilgili üniversite ve kurumların bölümlerinden mezun olmak gerekir.
Dedektiflik, özel ve resmî olmak üzere iki çeşittir. Gizli polisler resmî dedektif olarak hizmet verir. Resmî dedektifler, asker, polis ve istihbarat elemanlarıdır. Asayişin sağlanmasında dedektifler önemli rol oynar.
Aynı zamanda, terör olaylarını araştırmak ve çözümlemek adına çalışır ve iz sürerler. Özel dedektifler ise şahıs ve kurumlara belirli bir ücret karşılığında çalışan profesyonel kişiler olarak karşımıza çıkar.
Özel ve ya resmi dedektif olmak adına izlenen yollar farklıdır. Dedektif olabilmek için sabıka kaydının temiz olması, üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olunması ve gerekli sertifikalara sahip olmak gerekir. Özel dedektifler ise kişi ya da kurumlarda bir ücret karşılığında ve bir sözleşmeye bağlı şekilde çalışan profesyonel kişilerdir.
Dedektif Olmak İçin Gerekenler Nelerdir?
Dedektif mesleğine dahil olmak isteyen kişiler teoride değil sahada yani uygulamada öğrenim alırlar. Bu nedenle dedektif olmak isteyen bireyler işinde deneyimli dedektiflerin yanında tecrübe edinmek adına uygulamalı olarak öğrenim almaktadır.
Dedektif olmak isteyen kişiler profesyonel dedektiflerin yanında gözetim tekniklerini, bilgi toplama ve planlama yöntemlerini deneyimleyerek kendini geliştirebilmektedir. Aynı zamanda dedektif kişilerin bilgi teknolojisi ve sigorta dolandırıcılığı gibi sorunlarda uzmanlaşması da önemlidir.
Dedektif Olma Şartları Nelerdir?
Resmî dedektif siner suçlar, karmaşık suçlar, soygun, aile içi şiddet, uyuşturucu, şirket dolandırıcılığı, terör ve çocuk koruma mücadele gibi birçok konuda çalışma yapmaktadır. Dedektif olmak adına bazı şartları sağlamak gerekir. Bu şartlara bakıldığında resmi dedektif olma şartları ise;
- En az 2 yıl polis memuru olarak çalışmış olmak
- Dedektiflik adına gerekli sertifikalara sahip olmak
- Verilen talimatları ve istenen ihtiyaçları yazılı ve de sözlü olarak bildirebilecek bir iletişim becerisine sahip olmak
- Planlama kabiliyeti
- Soğukkanlı olabilmek
- Fiziksel yeterlilik
- Delilleri analiz etmek adına problem çözümleme yeteneğine sahip olmak
- Kişisel sorumluluğa sahip olmak
- Disiplinli bir şekilde çalışmak
Dedektiflerin Maaşları ve Çalışma Alanları
Dedektifler, TSK, polis teşkilatı, MİT, emniyet müdürlüğü, Jandarma kuvvetleri ve savunma kuvvetlerinde görev alabilir. Dedektiflerin maaşları özel ve resmi olarak farklılık gösterir. Ancak resmi dedektiflerin ortalama maaşı 11.000 ile 15.000 TL arasındadır. Ancak resmî dedektiflerin maaşlarına ek birçok avantaj da bulunmaktadır.
Bunlar ise, esnek çalışma saatleri, yarı zamanlı çalışma durumu, sağlık desteği, sosyal ve spor tesislerden ücret ödemeden yararlanabilme ve lojman desteği gibi sıralanabilir. Resmi dedektifin çalışma alanları ise genellikle emniyet müdürlüğü, polis teşkilatı olmaktadır.
Dedektiflerin Mesai Saatleri Nasıldır?
Dedektiflikte genel olarak mesai saati diye bir kavram yer almaz. Elindeki dosyanın araştırılması gereken niteliğine göre günleri ve saati dedektif belirler. Kimi zaman haftalarca saat kavramı olmaksızın çalışmak zorunda kalabilirler.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
'YÜRÜYEN ZATÜRRE' ALARMI! Sinsice ilerliyor, kimse fark etmiyor! Türkiye'ye gelmesi an meselesi
6 saatten az, 9 saatten fazlası zarar! Yaşam süresini kısalttığı ortaya çıktı! Bağışıklık, beyin, hormonlar, metabolizma... Vücutta etkilemediği şey yok
MASTERCHEF'E DAMGA VURDU! Aşçıların Sır Gibi Sakladığı Yöntem! Bu Püf Noktası Kadınbudu Köftenin Lezzetini 2'ye Katlıyor
Patlıcanın En Güzel Hali MasterChef’te! 'Bugün Ne Pişirsem?' Derdine Son! İnanılmaz Lezzetli Karnıyarık Tarifi Ve Püf Noktaları
Ağaç domatesi olarak da biliniyor! Tam bir sağlık deposu! E ve C vitaminleri, beta karoten, kalsiyum , potasyum…