Çinko ve Biotin Hangi Besinlerde Bulunur? En Çok Çinko Ve Biotin İçeren Besinler Nelerdir?
Mevsim geçişlerinde vücut özellikle savunmasızdır. Rahatsızlıklarla başa çıkmak ve psikofiziksel sağlığı desteklemek için, bu dönemde hiçbir zaman yeterli miktarda vitamin alınmamakta, esas olarak beslenme ile çinko ve biotin alınması gerekmektedir. Çinko çok sayıda enzim kompleksinin bir parçasıdır ve insülin, büyüme hormonu ve seks hormonları da dahil olmak üzere birçok hormonun düzgün çalışması için gereklidir.
Vücut bunları kaslarda, kırmızı ve beyaz kan hücrelerinde, ama hepsinden önemlisi organlarda içerir. Biotin bir B grubu vitaminidir. Aynı zamanda güzellik vitamini olarak da adlandırılır. Gerçekten saçları güçlendirir. Foliküler aktiviteye, özellikle de saç lifini korumak için gerekli olan yağ asitlerinin büyümesine ve sentezine doğrudan dahil olduğu için saçlardaki dökülmeleri önler ve saç yapısını da iyileştirir.
Çinko ve Biotin Hangi Besinlerde Bulunur?
Karnabahar ve ıspanak gibi sebzeler iyi biotin kaynaklarıdır. Aynı zamanda yulaf, yumurta, peynir, mantar, baklagiller, kurutulmuş meyveler, tohumlar ve diğer birçok besin de bulunmaktadır. Sofrada emilimini kolaylaştırmak için çinkoyu (balık, deniz ürünleri vb.) ve C vitaminini (kivi, turunçgiller vb.) eksik etmeyin. Bunun yerine alkol ve kahve tüketimine dikkat edin. Çünkü bunları içeren yiyeceklerle birlikte tüketildiğinde vücut tarafından asimilasyonunu engellerler.
Çinkonun ana kaynakları et, balık, kabuklu deniz ürünleri, kümes hayvanları, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal ürünlerdir. Sebzelerdeki çinko konsantrasyonu topraktaki mineral seviyesine göre değişir. Yeterli konsantrasyonda, metalin en büyük miktarlarını emen ürünler buğday ve baklagiller gibi diğer nişastalı tohumlar veya susam gibi yağlı tohumlardır.
En çok Çinko ve Biotin İçeren Besinler Nelerdir?
Biotin ve çinko sağlıklı kilonun mükemmel bir müttefikidir. Bu vitamin aslında yağların, proteinlerin ve karbonhidratların metabolizmasında yer alır. Bu mekanizma eğer verimli çalışırsa daha fazla yanmanızı sağlar. Ayrıca sinir sisteminin dostudur. Hamile kadınlar için de iyidir. Fetüsün büyümesi ve doğru gelişimi için gerekli olan folik asidin asimilasyonunu destekler.
Genelde çinko ve biotin içeren besinler; haşhaş tohumu, yonca, kereviz ve hardal tohumudur. Fasulye, fındık, bezelye, badem, tam tahıllar, kabak çekirdeği, ayçiçeği çekirdeği ve siyah kuş üzümü gibi diğer tohumlar da çinko kaynağı olarak kabul edilir. Ayrıca deniz yosunu, zenginleştirilmiş tahıllar, soya bazlı gıdalar vb. de göz ardı edilmemelidir.
Biotin ve Çinkonun Vücut İçin Önemi
Biotin ve çinko besinlerin tam olarak enerjiye dönüştürülmesini sağlar. Vücut için gerekli olan en önemli besin kaynakları olmaktadır. Sinir sistemi, karaciğer, göz ve tırnak sağlığı içim son derece olumlu etkileri olmaktadır. Tüm bunlara ek olarak kan şekerini düzenleyip, kolesterolü de düşürürler.
Biotin, hamilelik süreçlerinde alınması gereken bir vitamin olmaktadır. Biotin ve çinko eksiklikleri; kalp hastalıkları, kolda ve bacakta karıncalanma, depresyon, yorgunluk, tırnak kırılması ya da saç dökülmesi gibi cilt sorunlarına neden olmaktadır. Bu kapsamda biotin ve çinko çok önemli bir yere sahip olmaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Nedim Türkmen’e ne oldu, yanan otelde miydi? Nedim Türkmen kimdir, kaç yaşında, nereli?
Meyve Değil Sanki Vitamin Deposu! Siirt'te Yetişiyor, Gribi, Soğuk Algınlığını Şıp Diye Kesiyor!
Omega-3 ve B12 Deposu Olarak Biliniyor! Mangal Söndüren Balık: Tırsi!
Kilis ve Gaziantep sofralarının ortak lezzeti katmer
Bunu Yiyen Hastalanmıyor! 1 Yıl Boyunca Her Gün Kahvaltıda Zeytinyağı İle Karıştırıp Tüketiyorlar! Soğuk Algınlığı, Bronşit, Astım... İyi Gelmediği Şey Yok