Ceviz Besin Değeri: Ceviz Kaç Kalori? Taze ve Kuru Cevizin Besin Değerleri...
Ceviz beyin sağlığı için önemli besin kaynaklarından biridir. Kanser riskini azaltarak kalp hastalıklarını azaltan ceviz sağlıklı kuruyemişler arasındadır.
Ceviz, Juglandaceae ailesine ait bir ağaç türünün meyvesidir ve hem gıda olarak tüketilir hem de çeşitli sağlık faydaları nedeniyle değerlidir. Cevizin kabuğu serttir ve içinde değerli besinlerle dolu olan çekirdek yer alır. Besin değeri yüksek olan ceviz, omega-3 yağ asitleri, antioksidanlar, vitaminler ve mineraller açısından zengindir. Ayrıca, kalp sağlığını destekler, beyin fonksiyonlarını geliştirir ve iltihaplanmayı azaltabilir. Ceviz tüketirken aşırıya kaçmamak önemlidir çünkü yüksek kalorili ve yağlı bir besindir. Dengeli ve ölçülü tüketildiğinde, ceviz sağlıklı bir diyetin parçası olarak çeşitli faydalar sağlar.
Ceviz Besin Değeri
Cevizin 100 gramında 59,33 gram yağ, 24,06 gram protein ve 9,58 gram da karbonhidrat vardır. 100 gram cevizin 523 gramı potasyum, 2 gramı sodyum içerirken 6,8 gramı da lif olarak bilinir. 1 adet orta boy bir ceviz 5 gram gelir ve bir cevizde toplam 31 kalori vardır. 100 gram cevizde 3,12 gram demir, 1,7 gram C vitamini, 61 gram kalsiyum ve 40 gram da A vitamini vardır.
Ceviz Kaç Kalori?
Bitkisel bir yağ kaynağı olan ceviz bir avuç olarak hesaplandığında 3,43 gram karbonhidrat içerir. 1 orta boy ceviz 31 kalori, 1 yemek kaşığı ceviz 62 kalori ve 1 avuç ceviz 155 kaloridir. Düzenli ve dozunda tüketildiği sürece sağlıklı bir besin kaynağıdır.
Taze ve Kuru Cevizin Besin Değerleri...
Taze cevizin 100 gramında 819 kalori bulunmaktadır. 25 gram olarak da bilinen 1 porsiyon cevizde ise 155 kalori bulunur. Kuru cevizin adedinde ortalama 33 kalori vardır. Günlük olarak 2 adet ceviz içi tüketilmesi sağlıklıdır.
Ceviz Faydaları Nelerdir?
Günlük olarak düzenli bir şekilde ceviz tüketilirse kolesterol düşer ve enflamasyon azalarak kan damarlarının işlevi iyileşir. Arterlerde plakların birikim riskini azaltan ceviz ayrıca dolaşım sistemini de korur. Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme ile birleştirildiği zaman kalp hastalıklarına yakalanma riski de azalır.
Kanser, anormal hücrelerin büyümesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır ve içindeki bileşenler sayesinde ceviz kanser riskini azaltmaktır. Yapılan çalışmalara göre ceviz yemek beyin işlevlerini de geliştirmektedir. Beyin fonksiyonlarında gerileme olan ya da yaşa bağlı olarak hafıza problemi yaşayanların ceviz tüketmeleri önerilir. Hafızayı güçlendiren ceviz Alzheimer hastalığının ilerlemesini de yavaşlatmaktadır.
Ceviz Nasıl Yetiştirilir?
Ceviz ağacı her toprağa ayak uyduran fakat killi, kumlu ya da organik madde açısında zengin topraklarda daha güçlü olan bir ağaçtır. Ceviz yetiştirme noktasında en önemli şey tohumların sağlam olmasıdır. Bundan dolayı tohumların virüs, mantar ve bakteri gibi hastalıklara karşı mutlaka ilaçlanması gerekmektedir.
Ekmeden önce tohumların 6-8 derece sıcakta ve nemli ortamda şişirilmesi gerekir. Tohumlar karanlık bir yere serilir ve üzerine de su serpilerek tohumların şişmesi beklenir. Tohumlar yeşerdiği zaman tarlaya 50-55 cm aralıklar ile gövde kısımları yukarı bakacak şekilde derine dikilmelidir.
Cevizden en yüksek verimi sağlamak için -25 ile 38 derece arasında bir sıcaklık gerekir. Sıcak eğer -25 derecenin altına düşerse cevizler ölür, 38 derecenin üzerine çıkarsa da yaprakları yanar. Tohumundan dikilen ceviz ağaçlarına aşılama yapılırsa kaliteli cevizler üretilmiş olur.
Ceviz Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Ceviz seçerken mutlaka ince kabuklu olanları tercih edilmelidir. Kolay kırıldığı için hem pratik bir şekilde yenir hem de içi daha dolu olur. Güzel bir şekilde kurutulmuş, küflenmemiş ve nemsiz cevizler tercih edilmelidir.
İri yapılı olan ve açık renkte olan cevizler daha lezzetli ve daha dolgun olurlar. Kaliteli bir ceviz genellikle iç kısmından kolay bir şekilde ayrılan cevizlerdir. İyi cevizlerin iç kısmı %90 oranında beyaz olur. Oval olan cevizler daha kalitelidir ve kırıldığı zaman içi bütün bir şekilde çıkar.
Kaynak: Makalenet
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
6 saatten az, 9 saatten fazlası zarar! Yaşam süresini kısalttığı ortaya çıktı! Bağışıklık, beyin, hormonlar, metabolizma... Vücutta etkilemediği şey yok
MASTERCHEF'E DAMGA VURDU! Aşçıların Sır Gibi Sakladığı Yöntem! Bu Püf Noktası Kadınbudu Köftenin Lezzetini 2'ye Katlıyor
Patlıcanın En Güzel Hali MasterChef’te! 'Bugün Ne Pişirsem?' Derdine Son! İnanılmaz Lezzetli Karnıyarık Tarifi Ve Püf Noktaları
Ağaç domatesi olarak da biliniyor! Tam bir sağlık deposu! E ve C vitaminleri, beta karoten, kalsiyum , potasyum…
MASTERCHEF'TE KONSEPT: SAKATAT YEMEKLERİ! Tuzlama Çorbası, Koç Yumurtası, Arpa Şehriyeli Oğlak Başı, Ciğer Kavurma ve Kuzu Yürek Dolması!