Cenaze Namazı Nasıl Kılınır? Cenaze Namazının Farzları Ve Şartları Nelerdir?
İslam dininde namazlar ile ilgili bilgilerin bilinmesi ve uygulanması gerekmektedir. Özellikle cenaze namazı, rüku ve secdesi olmayan namazlar arasında sayılmaktadır.
Cenaze namazında selam vermek vaciptir. İslam dininin kurallarına göre ölen kişilerin arkasından cenaze namazı kılınmaktadır. Cenaze namazı ölen kişiye ve kıbleye doğru dönülerek kılınan bir namaz olarak bilinir.
Cenaze Namazının Farzları ve Şartları Nelerdir?
Cenaze namazının giyilen elbise ve mekanın temizliği şart kılınan unsurlardır. Ayrıca büyük ve küçük abdestsizlikten taharet yani cünüp ve abdestsiz olmamak gerekir. Cenazenin yıkanmış olması da cenaze namazının şartlarından birisidir. Cenazenin namaz kılan imamın ve cemaatin önüne konulması da şart olarak sunulmuştur. Cenaze namazında dört tekbir ve kıyam yani ayakta durmak farz kılınmıştır.
Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Cenaze namazı kılınırken ilk önce ölen kişiye ve kıbleye dönülür. Saf tutulduktan sonra ise niyet getirilmektedir. Önce imam sonrasında ise cemaat tekbir getirir. Tekbirden sonra eller bağlanır "ve celle senaük" cümlesinin ardından sübhaneke duası da okunur. Eller kaldırılmadan "Salli Barik" duaları okunur. Eller kaldırılmadan tekbir getirilir. Bilen kişiler "Tirmizi, Cenaiz, 38" duası okunur. Bilmeyen kişiler ise fatiha suresini okurlar. Dördüncü tekbir sonrasında sağa ve sola selam verilir. Namaz da biter.
Cenaze Namazı Özellikleri Nelerdir?
Cenaze namazı genellikle rüku ve secdesi olmayan namazlardan birisidir. Cenaze namazında selam vermek farz olarak kabul edilir. Cenaze namazında en önemli özellik dört tekbir getirilmesidir.
Cenaze Namazı Türkçe Meali
Allah'ım. Dirimizi, ölümüzü, burada olanımızı ve olmayanımızı, erkeğimizi, kadınımızı, büyüğümüzü ve küçüğümüzü mağrifet buyur ve bağışla. Allah'ım. Aramızda yaşatacaklarını İslam üzere yaşat, öldüreceklerini ise İslam üzere öldür. Suradaki ölüye kolaylık ve rahatlık ver ve onu bağışla. Bu kişi iyi olursa sen onun iyiliğini arttır. Eğer günahkar ve kötüyse merhametin ve rahmetinle bunları görmezden gel. Ona güven, müjde yakınlık ve ikram ile mukabele et. Ey merhamet edenlerin en merhametlisi olan Allah'ım!
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Ne kadar hızlı düşünüyoruz? Bilim insanları insan düşüncesinin hızını ölçtüler! Sonuçlar şaşırttı
Dünyanın yeni sorunu: EV GENÇLERİ! Dijital dünyada aktif gerçekte pasifler
PRATİK KESTANE KEBABI TARİFİ! Kışın vücudu çelik gibi yapıyor, faydası say say bitmiyor... Grip, soğuk algınlığı iyi gelmediği şey yok
PASTANECİLERİN SIR GİBİ SAKLADIĞI YÖNTEM! 5 Dakikada Hazırlanıyor: 'Tarçınlı Yılbaşı Kurabiyesi Ve Püf Noktaları!'
YAPAY ZEKADAN '2025' YILI KEHANETLERİ! Sosyal Medyayı İkiye Bölen Soruya Bakın Ne Yanıt verdi!