Burak İsminin Anlamı Nedir? Burak İsmi Kur'an'da Geçer Mi, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?
Ülkemizde en çok kullanılan 50 erkek isminden biri olan Burak, dilimize Arapçadan geçmiştir. Burak ismi, dini açıdan önemli olduğu için sadece Türkiye'de değil diğer İslam ülkelerinde de yaygın bir şekilde kullanılır.
Burak İsminin Anlamı Nedir?
Arapça kökenli bir sözcük olan Burak, Berk kelimesinden türetilmiştir. Berk hem ışıldamak, dikkat çekmek ve parlamak hem de şimşek anlamına gelir. Burak ismi ise şimşek kadar hızlı hareket eden binek demektir.
Burak İsmi Kur'an'da Geçer mi?
Burak ismi Kuran'ı Kerim'de geçmemektedir ancak peygamber efendimizin vefatından 100 yıl sonra derlenmeye başlanan birçok hadis kitabında bu isme rastlamak mümkündür.
Mutasavvıflardan bazıları, Miraç adıyla da bilinen Hz. Muhammed'in göğe yükselmesi olayının tamamen mecazi ve soyut olduğunu iddia etmiştir. Bu görüşe göre, Hz. Muhammed ruhani olarak göğe yükselmiş, kendisine Cennet, Cehennem ve Araf gösterildikten sonra yeryüzüne geri gönderilmiştir. Burak isimli binek ise beyaz rengi dolayısıyla masumiyeti ve saflığı temsil eder.
Muhyiddin İbn Arabi, Molla Sadra ve Sadreddin Konevi gibi İslam alimlerine göre ise Miraç olayı tamamen gerçektir. Peygamber efendimiz, Allah'ın emriyle ve Cebrail'in önderliğinde Burak atına binerek göğün yedi katını aşarak önce Alem-i Melekut'a, sonrasında Alem-i Ceberrut'a geçmiştir.
Burak Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?
Türk Dil Kurumuna baktığımızda Burak kelimesinin hem sözlük hem de mecazi anlamda kullanıldığını görüyoruz. Burak kelimesinin ilk anlamı şimşek, ikinci anlamı ise göz alıcı ve parlaktır. Peygamber efendimizin Mirac'a yükselirken bindiği at da Burak adıyla bilinir.
Burak İsminin İslam Dinindeki Yeri ve Önemi
İslami kaynaklara göre Burak, beyaz renkli, iki kanatlı bir binek hayvanıdır. Özellikle tasavvuf edebiyatında önemli bir yer kaplayan Burak, birçok kıssa ve meselde de geçer. Burak atının en önemli özelliği yüzünün, insan suretinde olmasıdır.
Son verilere göre ülkemizde yaklaşık olarak 62 bin kişi Burak ismini taşıyor.
Burak İsminin Geçtiği Şiirler ve Beyitler
Burak ismi, hem tekke hem de divan şairleri tarafından mesnevi, naat ve kaside türündeki şiirlerde sıklıkla kullanılmıştır. Burak kelimesi manzum eserlerde, cenneti, Hz. Muhammed'in ruhani yükselişini ve tasavvuftaki insan-ı kamil mertebesini temsil eder.
Örneğin en ünlü tekke şairlerinden biri olan Yunus Emre bir gazelinde şöyle yazmıştır:
''Peygambere bir gece Çalap'tan indi Burak
Cebrail fısıldadı, Mirac'a çağırdı Hak''
Bu beyitte geçen Çalap kelimesi Tanrı katı anlamına gelir. Burak da Tanrı katından inen kutsal bir binektir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
'YÜRÜYEN ZATÜRRE' ALARMI! Sinsice ilerliyor, kimse fark etmiyor! Türkiye'ye gelmesi an meselesi
6 saatten az, 9 saatten fazlası zarar! Yaşam süresini kısalttığı ortaya çıktı! Bağışıklık, beyin, hormonlar, metabolizma... Vücutta etkilemediği şey yok
MASTERCHEF'E DAMGA VURDU! Aşçıların Sır Gibi Sakladığı Yöntem! Bu Püf Noktası Kadınbudu Köftenin Lezzetini 2'ye Katlıyor
Patlıcanın En Güzel Hali MasterChef’te! 'Bugün Ne Pişirsem?' Derdine Son! İnanılmaz Lezzetli Karnıyarık Tarifi Ve Püf Noktaları
Ağaç domatesi olarak da biliniyor! Tam bir sağlık deposu! E ve C vitaminleri, beta karoten, kalsiyum , potasyum…