Böğürtlenin faydaları nelerdir ?
Uzman Diyetisyen Mazlum Tan konu hakkında önemli bilgiler verdi.
Gülgiller ailesinden olan böğürtlenin içeriğinde magnezyum, kalsiyum, potasyumun yanı sıra A, B, C ve E vitaminler mevcuttur Zararlı kolesterol içermeyen bu besin, temel diyet lifidir. Ayrıca fosfor, çinko,folik asit, potasyum ve kalsiyum açısından iyi bir amino asit kaynağıdır. Böğürtlen koyu mor rengini bir antioksidan olan yüksek oranda antosiyanin içermesine borçludur. Faydaları ise şunlardır;
-Lif bakımından zengin olan böğürtlen sindirime yardımcı olur ve düzenli tüketildiğinde bağırsak sağlığının düzelmesini katkıda bulunur.Ayrıca kan şekeri ve insülin seviyesini düzenlemede yardımcı olur. -Bileşeninde bulunan doğal östrojenler sayesinde menopoz döneminde meydana gelen ateş basmasına iyi gelir.
-İçeriğinde bulunan bileşenler ile antioksidan kalp ve damar sağlığını korumaya yardımcıdır.İçeriğindeki C Vitamini damar sertliğine karşı koruyucu görev görür. -Tansiyonu ve kan basıncını düzene sokar.
- Kemik sağlığını korumak için gerekli kalsiyum ve magnezyumu içerir.
-Yaşlılıktan kaynaklanan hafıza sorunlarına karşı koruyucudur.
-Cilt sağlığı için de faydalı olan böğürtlen,cildin erken yaşlanmasını engeller. -Böğürtlen,hastalığa neden olan ağız bakterilerinin ölmesine yardımcıdır. İçeriğinde bulunan gallik asit, rutin ve ellajik asit sayesinde anti viral ve anti bakteriyel özellikler gösterir.
- Folat açısından da iyi bir kaynaktır.Folat bir B grubu vitaminidir, sağlıklı saçların korunmasını ve duygudurum bozukluklarını azaltabilir.
- Tok tutan yapısı ve düşük kalorisi sayesinde zayıflamaya yardımcı olur.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
En uzun gece ne zaman 2024? 21 Aralık en uzun gece ile ilgili bilgiler!
MASTERCHEF DANİLO ZANNA'NIN FAVORİSİ! Meşhur İtalyan lezzeti! Lazanya yaparken bu püf noktalarına dikkat!
BU DA LEVREKLİ ÇÖKERTME KEBABI! Muğla'nın çökertme kebabı Rize'ye gelince balıklı oldu
LEZZETİYLE SINIRLARI AŞTI! Sadece Güney Doğu'da değil İzmir'in o ilçesi de güne kebapla başlıyor! iŞTE KUYU KEBABI VE ÇORBASININ LEZZET SIRRI
HASTALIKLARA KARŞI ŞİFA DEPOSU; İLAÇ DEĞİL ÇEREZ! Doğuda kışın vazgeçilmez lezzeti! Hem çiğ hem pişmiş tüketiliyor