Bilirkişi Nasıl Olunur? Bilirkişi Olmak İçin Gerekenler Nelerdir? Bilirkişi Olma Şartları Nelerdir?
Bilirkişi olmanın en iyi yolu kişisel güçlü yönlerinize ve ilgi alanlarınıza odaklanmaktan geçmektedir. Bir alan belirledikten sonra bu yönde nasıl bilirkişi olunacağına dair izlenecek bazı yolları izlemek gerekiyor.
Bilirkişi olmanın en iyi yollarından bir tanesi yoğunlaşacağınız konu ile ilgili her şeyi öğrenerek işe başlamaktır. Ardından bilgi ve uzmanlığınızı başka alanlarda paylaşmanız gerekmektedir. Dersler verebilir, makale yazabilir ya da konferanslara da konuşmacı olarak katılabilirsiniz. Bir diğer yolda öğrendiklerinizi uygulayabilmektir.
Yeni teknikler ve fikirlerle denemeler yapın ve öğrendiklerinizi kendi çalışmalarınızı da uygulayın. Alanınızdaki en son trendler ve gelişmelerden mutlaka haberdar olun. Haber bültenlerini abone olarak ya da ilgili blogları takip ederek sektör konferanslarıyla kendinizi güçlendirebilirsiniz.
Alanınızdaki diğer uzmanlarla buluşmalara katılın ve çevrimiçi forumlar ya da sosyal medya grupları ile bilgi alışverişinde bulunarak bilirkişi yönündeki bilgi dağarcığınızı arttırmaya çalışın. Her şeyden önce, sabırlı olun ve hedefinizin yoğun bir zaman ve çaba gerektireceğini unutmayın.
Bilirkişi Olmak İçin Gerekenler Nelerdir?
Bilirkişi olabilmek için öncelikle gerekli alanda eğitim almış ve uzun süre çalışmış olmak gerekmektedir. Ayrıca uzmanlık alanını gösteren bir sertifika ile sahip olması beklenmektedir. Bu sertifika:
Mesleğinde 5 yıla tamamlamış olanlar ve bilirkişilik yapmak isteyenler ilgili temel, teorik ve pratik bilgiler içeren bir eğitim alabilirler. 24 ders saatinden oluşan 6 saati uygulamalı 18 saatlik teorik derslerden oluşur. Bazı üniversitelerde, bu kurs açılır.
Mühendislik ya da doktorluk gibi alanlarda görev yapan kişiler mutlaka bu sertifikayı almalıdır. Bilirkişilik Daire Başkanlığı tarafından temel ve alt uzmanlık alanları doğrultusunda kişilerin sahip olması gereken nitelikler belirlenmektedir.
Genel olarak bilirkişilerden beklenenler şöyledir: tarafsızlığını korumak, yeminli bilirkişi yeminine uygunluk, görevini asla bir diğer kişiye aktarmamak, yanlış bir görevlendirme varsa mutlaka mahkemeyi bilgilendirmek ve kendi görüşlerini istenilen tarihler arasında mahkemeye teslim edebilmek. Ayrıca, mahkemeye davet edildiği ve bilgisine başvurulduğu konuda görevi kabul etmektir.
Bilirkişi Olma Şartları Nelerdir?
Öncelikle başvuru belgesini doldurmak ve isteniyorsa sertifikaları da yanında eklemek gerekmektedir. Bu şekilde gerekli evraklar toplandıktan sonra bilirkişi daire başkanlığına gönderilmektedir.
Her yıl ya da belirli aralıklarla seçilen tarihlerde bilirkişi başvurusu bu daire başkanlığına yapılabilmektedir. Uzmanlık alanına göre bilirkişi olma şartları değişse de bazı temel noktalar aynı kalmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- Fakültelerin mühendislik ya da Mimarlık bölümlerinden mezun olmuş olmak
- Hiçbir terör örgütü ile bağlantısı bulunmamak
- Bilirkişi yapmasına yönelik herhangi bir kusur bulunmama
- Disiplin suçu işlememiş olmak
- Başka bir bilirkişi bölge kurulunun listesinde yer almıyor olmak
- Bilirkişi temel eğitimini başarıyla tamamlayarak sertifikaya sahip olmak
- Bilirkişi olarak çalışılacak alanda en az 5 yıl mesleki tecrübe edinmek
Siz de bu niteliklere sahipseniz Bilirkişi Daire Başkanlığı'na başvuru yaparak bilirkişilik konusunda şansınızı deneyebilirsiniz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Nedim Türkmen’e ne oldu, yanan otelde miydi? Nedim Türkmen kimdir, kaç yaşında, nereli?
Meyve Değil Sanki Vitamin Deposu! Siirt'te Yetişiyor, Gribi, Soğuk Algınlığını Şıp Diye Kesiyor!
Omega-3 ve B12 Deposu Olarak Biliniyor! Mangal Söndüren Balık: Tırsi!
Kilis ve Gaziantep sofralarının ortak lezzeti katmer
Bunu Yiyen Hastalanmıyor! 1 Yıl Boyunca Her Gün Kahvaltıda Zeytinyağı İle Karıştırıp Tüketiyorlar! Soğuk Algınlığı, Bronşit, Astım... İyi Gelmediği Şey Yok