hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bidat Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Bidat Örnekleri Nelerdir?

    Bidat Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir Bidat Örnekleri Nelerdir
    expand

    Bidat kelimesi "bed" sözcüğünden türetilmiştir. Bed fiili, eşi benzeri olmadan, örneksiz bir şekilde yapmak demektir. Bid'at ise, özellikle İslam dünyasında olumsuz anlamda kullanılır. Hz. Muhammed'in yaşadığı dönem olan asr-ı saadette yapılmayan, peygamber efendimizin vefatından sonra ortaya çıkan yeniliklere bidat denir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bidat Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir?

    Kuran'ı Kerim'de yer almayıp Hz. Muhammed'in peygamber olduğu dönemde olmayan; daha sonraki yıllarda ortaya çıkan dini reformlara bidat denir.

    Bidat Örnekleri Nelerdir?

    Bidat, ikiye ayrılır. Zamanın koşullarına ayak uydurmak adına zorunlu yapılan yenilen bidat-ı hayr denir. Dinin yozlaşmasına ve hurafelerin çoğalmasına neden olan yenilikler ise bidat-ı şer olarak adlandırılır.

    Bidat-ı Hayr Örnekleri

    1- Ezanın mikrofonla okunması

    İlk ezan okuyan Müslüman Bilal Habeşi'dir. O dönemde, ezanlar çıplak sesle okunurdu. Günümüzde hem nüfusun artması hem de teknolojinin gelişmesi belli başlı değişimleri zorunlu hale getirdi. Ezanın mikrofonla okunup çok daha fazla insana ulaşması, dinin yayılmasını sağladığı için hayırlı bidatlardan biridir.

    2- Mevlit okutulması

    Mevlit adlı eser, 15. yüzyılda Süleyman Çelebi için yazılmıştır. Allah aşkını ve peygamber sevgisini sade ve başarılı bir şekilde anlatan bu eserle, önce Mevlit, sonra Yasin okuma geleneği ortaya çıktı. Mevlit okutmak, Allah'ın ve Hz. Muhammed'in adını zikretmemize vesile olduğu için bidat-ı hayr arasında yer alır.

    Bidat-ı Şer Örnekleri

    1- Yatırlardan şefaat istemek

    Din adına yapılan en büyük yanlışlardan biri yatırlardan ve ermişlerden medet ummak, onlardan şefaat istemektir. Oysa Kuran'ı Kerim'in birçok yerinde sadece Allah'a dua edilmesi emredilir. Her namazda okunan Fatiha Suresinde de "Yalnız sana kulluk eder, yalnız senden yardım dileriz." diye dua ederiz.

    2- 40'ta 1 zekat vermek

    Kuran'da zekatın miktarı belirtilmez. Herkesin ihtiyacından fazlasını infak etmesi yani dağıtması emredilir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow