hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Beyaz saçların sebebi oymuş! Bu 3 besin vücudunuzda eksik olabilir

    Beyaz saçların sebebi oymuş Bu 3 besin vücudunuzda eksik olabilir
    expand

    Saçlarınız hayatınızın belirli bir döneminde beyazlayabilir. Genç yaşlarda bile çok sık rastlanılan beyaz saç tellerinin sebebi vücudunuzda eksik olan vitamin ve minerallerden kaynaklı olabilir. Saç beyazlaması zamanla saç köklerinin pigment hücrelerini kaybetmesiyle ortaya çıkmaya başlar. Düzensiz ve yanlış beslenme, besin eksikliği de saç beyazlamasına sebep olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Saç beyazlaması genellikle zamanla ortaya çıksa da çok erken yaşlarda da saçlarınız beyazlayabilir. İnsan vücudunda cildin tamamına yayılan milyonlarca saç kökü veya küçük keseler bulunur. Folikül adı verilen bu kökler, melanin içeren pigment hücreleri üretir.

    Saç beyazlaması zamanla saç köklerinin pigment hücrelerini kaybetmesiyle ortaya çıkmaya başlar. Doğal süreçte vücut tarafından üretilen melanin, saç tabakasında birikir ve saçların kızıl, kahverengi, sarı veya siyah parlamasını sağlar.

    Yaşlandıkça, saç hücreleri daha az melanin üretir. Melanin pigmenti yeterince üretilmediğinde saçlar rengini kaybeder. Bunun sonucusunda da saçlarınız beyazlar.

    Saçlarınızın beyazlama süreci tamamen genetiğinizle ilgilidir. Bazı insanlar gri saçları 20'li yaşlarında fark ederken bazıları ise 40'lı yaşlarda bile çok az beyaz saç teline sahiptir. Genellikle saçlar 30'lu yaşlar itibarıyla beyazlamaya başlar.

    Saçlarınızın beyazlamasını tetikleyen birçok neden bulunur. Stres, , hormon dalgalanmaları ve metabolik bozukluklar, düzensiz beslenme ve vitamin eksikliği de saçlarınızın erken beyazlamasına yol açabilir. Özellikle bazı besinleri tüketmemek saçlarınızın erken beyazlamasına sebep olur.

    B5 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Saç sağlığı için B grubu vitaminleri tüketmeniz gerekir. Güçlü ve sağlıklı saçlar için B vitaminleri büyük önem taşır.

    Diğer şeylerin yanı sıra, B5 vitamini saç kökündeki önemli metabolik süreçlerden sorumludur ve kafa derisinin iltihaplanmasını önler.

    Vücudunuzda B5 vitamini eksikliği varsa saçlarınız çok erken yaşlarda beyazlayabilir. B vitaminlerinde de eksiksinizdir, bu da pigmentasyon eksikliğine ek olarak saç dökülmesine de yansır .

    B5 vitamini içeren gıdalar: Avokado, muz, et, süt, yumurta ve tam tahıllar...

    D VİTAMİNİ 
    D vitamini eksikliği de saçlarınızın erken beyazlamasına yol açabilir. D vitamini eksikliği genellikle yorgunluk ve vücut ağrıları ile ortaya çıkar.

    Vücudunuzdaki D vitamini eksikliğini önlemek için mutlaka güneş ışınlarından yararlanmanız gerekir. Kışın da takviye ürünler kullanabilirsiniz.

    BAKIR 
    Saç hücrelerinin melanin üretilmesi saçların beyazlamasını durdurur. Bakır, saç hücrelerinin melanin üretmesine destek olur. Bu nedenle bir eksiklik saçınızda pigmentasyon eksikliğine yol açabilir.

    Bakır eksikliği çok nadir görülen eksikliklerden biridir. Bakırı balık, sakatat, kabuklu yemişler, kepekli tahıllar ve baklagiller gibi gıdalarda bulabilirsiniz.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow