Bartın'daki lav sütunlarında endemik bitki türü keşfedildi
Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Zafer Kaya, Doç. Dr. Barbaros Yaman ve Doç. Dr. Halil Barış Özel tarafından "Türkiye'de Bartın-Güzelcehisar Bölgesindeki Lav Sütunlarında Flora Belirlenmesi" adlı bir çalışma gerçekleştirildi. 80 milyon yıllık olduğu belirtilen Güzelcehisar lav sütunları üzerinde endemik bir bitki türü keşfedildi.
Araştırma sonucunda 80 milyon yıl önce volkanlardan akan lavların soğuyup kristalleşerek kaya haline dönüşmesi sonucu oluşan Güzelcehisar lav sütunları üzerinde Türkçe ismi "Turanotu" olarak bilinen "Turanecio hypochionaeus" bitkisi keşfedildi.
Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, tespit edilen bitki türüyle Güzelcehisar lav sütunlarının öneminin daha da arttığını kaydetti.
Kaya, "Dünyanın birkaç yerinde oluşan lav sütunlarının üzerinde yetişen bitkilerin teşhisleri yapılarak, Türkiye için endemik bir türün bu lav sütunları üzerinde yaşadığı tespit edilmiştir. Papatyagiller familyasına ait Türkçe ismi 'Turanotu' olarak bilinen 'Turanecio hypochionaeus' bitkisinin burada yetişmesi Güzelcehisar lav sütunlarına ayrı bir değer katmıştır" dedi.
Kaya, "Türkiye'de Bartın-Güzelcehisar Bölgesindeki Lav Sütunlarında Flora Belirlenmesi" adlı çalışmanın, geçen ay Belarus'un başkenti Minsk'te düzenlenen "3. Uluslararası Avrupa Bioçeşitlilik Sempozyumu"nda bildiri olarak sunulduğunu sözlerine ekledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dışı gevrek, içi pamuk gibi! İstanbul'daki pastanelerin en çok talep gören ürünlerinden! 20-25 dakikada pişiyor!
Nedim Türkmen’e ne oldu, yanan otelde miydi? Nedim Türkmen kimdir, kaç yaşında, nereli?
Meyve Değil Sanki Vitamin Deposu! Siirt'te Yetişiyor, Gribi, Soğuk Algınlığını Şıp Diye Kesiyor!
Omega-3 ve B12 Deposu Olarak Biliniyor! Mangal Söndüren Balık: Tırsi!
Kilis ve Gaziantep sofralarının ortak lezzeti katmer