Balon balığı nedir, zararları nelerdir? İşte balon balığı zehri ve özellikleri
![Balon balığı nedir, zararları nelerdir İşte balon balığı zehri ve özellikleri](https://image.cnnturk.com/i/cnnturk/75/740x416//6025322a5cf3b00490911d8f.jpg)
Balon balığı özellikleri zehri nedeniyle ölüm saçan bu balıkla karşı karşıya gelen kişiler tarafından sıklıkla araştırılıyor. Tehlike anında kendi boyutunun 5-6 büyüklüğüne ulaşması nedeniyle balon balığı adını alan bu balığı avlayanlara getirdikleri kuyruk başı ödeme yapılıyor. Peki, balon balığı nedir, zararları nelerdir?
Bilinçsiz tüketildiğinde ölüme neden olan balon balığı zehri ile birçok kişi için tehlike saçıyor. İçerdiği zehir nedeniyle ölüme neden olan balık kendisini korumak için şişerek büyüklüğünün birkaç katına ulaşıyor ve adını da bu özelliğinden alıyor.
BALON BALIĞI NEDİR?
Bilimsel adı Lagocephalus sceleratus olan balon balığı,Tetraodontidae familyasına ait bir balık türüdür. Sudan çıktığında kurbağa gibi vıraklamasından dolayı kurbağa balığı olarak da adlandırılmıştır.
BALON BALIĞI ZEHRİ ÖLÜMCÜL MÜ?
Zehirli etinden dolayı ticari değeri yoktur. Tetrodotoksin maddesi üretebilen bu balık, kas felci yaparak nefes darlığı yaratabilmekte, dolaşım yetmezliğine bağlı ölümle sonuçlanabilen zehirlenme yaratabilmektedir.
BALON BALIĞI ÖZELLİKLERİ VE ZARARLARI
Akdeniz bölgesinde bazı insanlar tarafından bilinçsizce tüketilebilmektedir. Ancak çoğu insan zehirli olduğunu dahi bilmemektedir. Balon balığı avlanırken düz dişleriyle insan parmağını bile koparabilir.
Genelde avlanılması kolay olan balık pek yem seçmez ve hemen oltaya atlar. Düz olan dişleri oltayı kolayca kesebilir.
Balık ilk olarak oltaya geldiğinde yukarıya çekilirken şişerek kendi hacminin 3 katına kadar su ile doldurur ve gittikçe ağırlaşır.
Balon balığı, genelde kıyıdan 50-100 metre açıklarda bulunur ve kıyıya çok yaklaşamaz.
Akdeniz, Ege ve Marmara'da taşlık ve yosunlu bölgelerde yaşar. Halk dilinde "balon balığı" olarak bilinir. Dipte yatarak başının üstündeki gözleri ile küçük canlıları veya balıkları görüp avlar.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Vedat Milor'un tavsiyesi! Konya'nın efsane lezzeti! 40-45 dakikada pişiyor, yiyen bir daha istiyor!
14 Şubat Sevgililer Günü İçin Sevgilinize Atabileceğiniz Resimli, Duygusal Romantik Mesajlar: Kalpten Kalbe Duygusal Bir Bağ
14 Şubat’a Özel Yaratıcı Hediye Fikirleri: Sevgililer Gününde Anlamlı Hediyeler, Büyük Etkiler!
Doğal Probiyotik Deposu! 2 Malzeme İle Hazırlanıyor: Bardak Bardak İçince Etki Ediyor!
4 Şubat Dünya Kanser Günü: Türkiye'de Hangi Bölgede Hangi Kanser Türü Daha Yaygın?